Zona hastalığı nedir?

blank
zona hastalığı, zona hastalığı nedir

Toplum içinde gece yanığı olarak adlandırılan zona hastalığının tedavisi hakkında birçok bilinmeyen soru var, zona hastalığı nedir? Tedavisi için neler yapılmalıdır?

Halk arasında gece yanığı olarak adlandırılan Zona herpes zoster virüslerinin neden olduğu ciddiye alınması gereken dermatolojik bir hastalığıdır. Çoğu zaman kaşıntı, kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren Zona hastalığı, bağışıklık sisteminin çökmesinden faydalanmaktadır.

Diğer bir adı da kuşak hastalığı olan Zona hastalığı, travma, stres, Üzüntü Depresyon ve Bağışıklık sistemini yok eden dış etkenlerle kendini gösterebiliyor. Zona hastalığı virüsünü harekete geçiren sebep halen bilinmiyor. Vücudun enfeksiyonlarla savaşmasını sağlayan bağışıklık sistemindeki bir zayıflık virüsün üremesine ve sinir boyunca deride yaygınlaşmasına sebep olur. Ufak yaşlarda dahi Zona görülmesine rağmen, 50-60 yaşın aralığındaki kişilerde zona hastalığı daha çok görülür.

Su çiçeği (Herpes Zoster) hastalığını geçirmiş çoğu kişi ve özellikle ergen yaş aralığında (60-65) yaş üzeri kişilerde rastlanabilir bir vakadır. Zona hastalığı en çok vücudun sırt, göğüs, boyun, bel, karın, yüz, kafa ve kalça bölgelerinde kendini gösterir. Öte yandan Ciltte kabartı, kaşıntı ve döküntülerle kendini belli eden şiddetli ağrılara sebep olan bir hastalıktır.

ZONA HASTALIĞI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Çocuk yaşlarda geçirilen Suçiçeği sonrası varicella zoster virüsü sinsice sinirlere tutunur ve uyur durumda bekler. Senelerce bir sıkıntı olmasa da bağışıklık sisteminin çöktüğü an bir anda kendini gösterir.

Farklı ilaçlar, ciddi enfeksiyonlar, dengesiz beslenme, kronik sağlık problemleri ve yaşlanmaya bağlı bağışıklık sistemi çökebilir. Öte yandan depresyon, stres, aşırı üzüntü ve yorgunluk gibi sebepler sonrası virüs nüksedebilir.

ZONA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Zona hastalığının belirtileri yaşa göre değişse de, başlıca belirtileri döküntüler, ağrı, yanma ve kaşıntıdır. Bağışıklık sistemi çok zayıfsa şiddetli ağrılara da rastlanabilir. Yaşanan dayanılmayacak ağrı bölgeye göre kalp krizi, böbrek taşı ağrısı yahut apandisit ağrısıyla karıştırılabilmektedir.

Zona hastalığında erken tanı çok mühimdir, çünkü ciddi sıkıntılar çıkarabilir. Çok geç kalındığında işitme kaybı, görme kaybı, yüz felci gibi ciddi problemlerle karşı karşıya kalınabilir. Zona döküntüleri pek görülmese de iç organlarda, hatta gözde de oluşabilir. Dil ve ağız içindeki zona döküntüleri aşırı derecede acı verebilir.

Öte yandan Zona hastalığı bulaşıcı değildir ancak daha önce suçiçeği geçirmemiş bireylerde suçiçeği hastalığına yakalanma gibi bir problemle karşılaşılır. Ergen dönemde Suçiçeği geçirmiş yahut aşısını olmuş bireyler için bir problem oluşturmaz.

ZONA HASTALIĞI TANISI NASIL KONULUR?

Zona hastalığı, döküntüler kendini gösterdikten sonra ilk 96 saat içinde gerçekleştirilen erken ve etkili tedavi ile; döküntü, ağrının eşiği ve zonanın ileri dönem etkilerini mümkün mertebe azaltır. B vitamini tedavisi şiddetli ve acı veren ağrıların giderilmesinde oldukça mühimdir. Özelikle bol sıvı tüketimi, sağlıklı beslenme, istirahat ve stresten korunmak Zona tedavisinde olmazsa olmazıdır.