11 ayın sultanı Ramazan ayı geldi. Bu ramazan ayını sağlıklı geçirmenin sırları nelerdir? Bu yazımızda size onlardan bahsedeceğiz.
Kişilerin empati yeteneklerini geliştiren, birbirlerinin halinden anlamasına yardımcı olan, küslüklere son veren, herkesin sofrasında aş bulunduğu, dayanışma ve yardımlaşmanın hat safhaya çıktığı on bir ayın sultanı Ramazan ayı geldi.
Eski zamanlarda davetler üzerine, geniş ve göz alıcı salonlarda gerçekleştirilen, ziyafetleri aratmayan iftar sofralarında sevdiklerimiz ile buluşuyoruz.
Özlem giderilen sıcak sohbetler eşliğinde oruçlarımızı açıyoruz. Bireysel veya kurum – kuruluş başlığı altında yardımlaşıyoruz. Oruç sayesinde bedenimizi hem ruhsal hem de fiziksel açıdan adeta bir arınma ritüeline sokmuş oluyoruz.
Maalesef günümüzde içerisinde bulunduğumuz küresel pandemi sıkıntısı sebebiyle bu ramazanda eşlerimiz ve dostlarımız ile yeterince vakit geçiremeyebiliriz. Ancak sevdiklerimizle birlikte, aynı sofrada orucumuzu açacağımız günler yakındır.
Yurt dışında ramazan
Dünyanın pek çok bölgesinde, ülkesinde, şehrinde, kasabasında vs. bulunan Müslümanlar oruç ibadetlerini yerine getiriyor. Durum böyle olunca iftar saatlerini takip etmekte zorlanan kişiler Köln iftar vakti, Berlin iftar vakti vb. şeklinde yaşadıkları bölgeye göre aratıp iftar vakitleri hakkında bilgi sahibi olabilirler.
Ramazan ayında gün boyunca aç kalarak yerine getirdiğimiz oruç ibadetimiz beslenme düzenimizde ani değişimlere sebep olur. Dolayısıyla vücudumuzda birtakım değişimlere sebebiyet veriyor. Gün boyu aç kalmamız sebebi ile kan şekerimiz düşüyor ve ana/ara öğünleri atladığımızdan metabolizma hızımız yavaşlayabiliyor.
Bu durum kontrolsüz kilo alımı problemini beraberinde getirebilmektedir.
Beslenme düzeninin an değişimi sonucunda orucun ilk günlerinde halsizlik, unutkanlık, mide asidinin ağıza gelmesi, uykusuzluk veya sürekli uyuma isteği gibi problemlerle karşılaşabiliriz.
Bu gayet normal ancak uzun vadede ramazan ayını sağlıklı geçirebilmek için iftarda nasıl belenmeliyiz? Ramazan ayını sağlıklı geçirmenin sırları nedir? Sahurda neler yemeliyiz?
Bu her ne kadar yerine getirmemiz gereken bir ibadet olsa da kalp ve tansiyon rahatsızlıkları olanlar, diyabetten mağdur olan kişiler doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır.
Ramazanda kilo vermek için oruç tutmak sağlıklı mı ?
Kilo sıkıntısı yaşayanlar ramazan ayının gelişini fazla kilolarından kurtulmak adına bir fırsat kapısı olarak görebilirler ancak bu oldukça yanlış bir yaklaşımdır.
Kilo vermek için ramazan ayında gün boyu aç kalınmasının aksine sık sık ama az miktarda besin tüketimi yapılmalıdır. Gün boyu aç kalınan ramazan ayında metabolizma hızı düşeceğinden kilo vermek amacıyla oruç tutan kişiler hayal kırıklığı ile yüzleşebilirler.
İftardan sonra uyumak sağlıklı mı?
İftardan sonra hemen uyumak reflü hastalığına davetiye çıkaracaktır. Bu yüzden yemeği yedikten 2-3 saat sonra uyumanız daha sağlıklı bir tercih olacak.
Oruç açarken nelere dikkat etmeliyiz?
Gün boyu kan şekerinin düşmesi sebebiyle iftar sofrasına oturulduğu anda gereğinden fazla yemek yeme ile karşılaşabilirsiniz. Bu durum oldukça yanlış ve sağlıksızdır.
İftarda orucunuzu açmadan önce bir bardak su içmeniz biraz olsun tokluk hissi yaratacak ve daha az yemenizi sağlayacaktır. Ayrıca orucunuzu açarken bir adet hurma tüketmeniz düşen kan şekerinizi dengelemenize yardımcı olur. Hurmayı aşırı tüketmeniz halinde kan şekeriniz kontrolsüz bir sıçrama yaşayabilir dolayısıyla tükettiğiniz miktara dikkat etmenizde fayda olacaktır.
İftar yemeklerine geçmeden önce bir kâse çorba içmeniz sizi tok hissetmeye yaklaştıracaktır.
Sahurda yiyeceğiniz protein açısından zengin ve lifli besinler sizi iftara dek tok tutmaya yardımcı olacaktır.
Sahurda baharatlı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmanız iftar vaktine dek susamanızı engellemekte yardımcı olacaktır.
İftarda çorbanın ardından hafif yiyeceklerle iftarınızı sonlandırmanız sağlıklı olacaktır.
Kızartılmış veya bol yağlı yiyeceklerden uzak durmanız kalp sağlık ve kilo alımı problemlerinin önüne geçmenizde en büyük yardımcınız olacaktır.
Ramazan’da kurulan iftar sofralarında tatlı olmazsa olmazlardandır fakat ağır şerbetli, şekerli tatlılar yerine sütlü hafif tatlıların tercih edilmesi çok doğru bir seçim olacaktır. Bu sebepten ötürü ramazan ayının sembolü haline gelmiş güllaç tatlısını bir düşünmelisiniz.