Yapı Kayıt Belgesi nedir?

yapı kayıt belgesi, yapı kayıt belgesi nedir

13 milyona aşkın imar ve iskan sorunlu yapıya çözüm olacak olan imar barışı yani Yapı Kayıt Belgesi nedir? Yapı Kayıt Belgesi ne işe yarar? Yapı Kayıt Belgesi başvuruları 8 Haziran’da başladı 31 Ekim’de sona erdi.

YAPI KAYIT BELGESİ BEDELİ İÇİN SON TARİH NE?

Yapı kayıt belgesi 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsıyor. Yapı kayıt belgesi başvurularının 31 Ekim 2018 tarihine kadar yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin de 31 Aralık 2018’e kadar alınması gerekiyor.
Yapı Kayıt Belgesi için maliklerden biri ya da vekili e-devlet üzerinde yapı kayıt belgesi formunu doldurarak müracaatta bulunabilmekte. fakat isteyenler başvurularını yetkili kurum ve kuruluşlar aracılığı ile de yapabilir.

YAPI KAYIT BELGESİ NEDİR?

Devletin son yıllarda ekonomiye can suyu vermek için hükümetin cansiperhane kafa yorduğu eylem planlarından sadece birisidir. Yapı Kayıt Belgesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkilendireceği kuruluşlara 31 Aralık 2018’e kadar başvurulması ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınması için verilen bir belgedir.

YAPI KAYIT BELGESİ İÇİN NEREYE BAŞVURMAK GEREKİYOR?

Yapı kayıt başvurusu e-Devlet üzerinden yapılması ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, sistem tarafından oluşturulan talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınıyor.
Başvuru kurum ve kuruluşlara yapılmış ise, Yapı Kayıt Belgesi formu müracaat sahibinin beyanına göre eksiksiz olarak doldurulması gerekiyor, önce bedelinin yatırılması gerekiyor, bu form sistem üzerinden onaylanmak üzere Müdürlüğe gönderilir ve formun Müdürlükçe onaylanmasından sonra bir örneği talepte bulunan yapı sahibine verilir.

PEKİ YAPI KAYIT BELGESİ NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

Her yapı için sadece bir tane yapı kayıt belgesi düzenleniyor. Peki yapı kayıt belgesi ne kadar süre geçerli oluyor? Kaldı ki yapı kayıt belgesi yapının yeniden yapılmasına ya da kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında yenilenmesine kadar geçerli oluyor.

Bu belgeyi alan vatandaşların belgenin bir örneğini belediyeye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesine, bu sınırlar dışında il özel idaresine vermesi gerekiyor.

Bu arada unutmadan Yapı kayıt belgesi alan yapılar için geçici elektrik, su ve doğalgaz bağlatılabiliyor. Eğer yapıya kesilmiş bir ceza varsa o idari para cezası da iptal ediliyor.