Temenna Nedir?

blank

Türklerin içerisinde Laz, Çerkez, muhacir, Arnavut vb. şekilde yöresel yaşayış tarzlarına bölgelerine göre farklılıkları mevcuttur. Her millette olduğu gibi saygı Türkler de oldukça önemli bir yer almaktadır. Arnavutlar da büyüklerine olan saygılarını hayatları içerisinde sürekli gösterir. Ancak özel günlerde özellikle düğünlerde kayınvalideye olan saygısını göstermek oldukça önemlidir. Birçok geleneğin yanı sıra temenna başlıca saygı göstergesidir. Peki temenna nedir ? Temenna kına öncesi, kına, düğün esnasında kaynanaya gelinin selam vermesidir. Büyüğe duyulan saygı anlamana da gelir. Hayatını birleştirdiği insanın ailesini ailesi olarak benimsemiş demektir.

Temenna Nasıl Yapılır?

Arnavut gelinlerinin kına da giydikleri Arnavut şalvarı ile başta olmak üzere her kıyafet sonrası yapılır. Kayınvalidenin almış olduğu Arnavut şalvarı gelin dışında kuzen, elti ve yakın birkaç akrabaya alır. Gösterişli ve ihtişamlı bu yöresel kıyafet oldukça kıymetlidir. Gelin bu kişiler ile salona müzikler eşliğinde giriş yapar. Kayınvalide bir sandalyeye oturtulur. Gelin ilk olarak kayınvalidesine elindeki işlemeli mendil ile yere eğilerek ellerini birleştirip, önce ayak bileklerine, sonra dizine, karnına ve başına değdirerek kaynanasının elini 3 defa öpmesidir. Selam, saygı anlamına gelmekte olan temenna ne kadar yavaş yapılırsa o kadar iyi olmaktadır. Kayınvalidesi elini öpmek için gelen geline iki elini uzatırsa temennasını beğenmiş demektir gelini isteyerek aldığı anlamını taşır. Tek elini uzatırsa temennayı beğenmediği ve gelini isteyerek almadığı anlamını taşır. Kayınvalidesi dışında isteğe göre kendi annesine, eşine de temenna yapar gelin. Yöre de temenna çekmek denilir. Arnavutlarda bu saygı ve selamlamanın ilk adımıdır. Daha sonrasında da saygının devam edeceğinin göstergesi olarak kabul edilir.blank

Temenna Yapılırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Gelin temenna çekme esnasında her harekete dikkat etmelidir. Yapılan her hareket bir anlam taşıdığı için ayrıca özen gösterilir. Temenna esnasında gelin yalnızca elinde bulunan mendile bakmalıdır. Kayınvalidesinin elini öperken önce öpüp sonrasında alnına koymalıdır. Günümüz de bazı adetlerin yok olmuş olmasına rağmen Arnavutlar bu adetlerini devam ettirmektedir. Devam edilmesi için de küçük yaşta kız çocuklarına öğretirler. Unutulmaması önemli olan adetlerdendir Arnavutlar için.