Beyaz Kan Hücresi Sayımı : Wbc Nedir?

wbc düşüklüğü, wbc yüksekliği, wbc nedir,

Vücudumuzda bulunan beyaz kan hücreleri lökosit adı ile bilinir. Lökositler kemik iliği, dalak, lenf bezleri ve timüs bezinde üretilir. Vücutta meydana gelebilecek bulaşıcı hastalıklara karşı bağışıklığın güçlü kalmasını sağlamak lökositlerin görevidir. Kimi durumlarda kan testleri ile vücutta bulunan lökositlerin sayısı incelenebilir. İşte lökositlerin kan testlerindeki karşılığı wbc adı verilen bir değerdir. Bu yazımızda wbc nedir, ne işe yarar gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Wbc Nedir? Kaç Olmalıdır?

Wbc ‘ler, yani lökositler vücudun bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi için gerekli olan önemli parçalardır. Wbc ‘ler sayesinde vücut kendini bakteri, virüs ve mikroplara karşı koruyabilir, enfeksiyonlara karşı daha rahat savaşabilir. Wbc’ler ilik kaynaklıdırlar ve nötrofiller, lenfositler, eozinofiller, monositler ve bazofiller olmak üzere beş farklı türü bulunur. Sağlıklı bir kişinin bir damla kanında yaklaşık olarak 4.000 – 11.000 arasında bir lökosit bulunmalıdır. Ancak kimi durumlarda wbc sayısı artış ya da azalış göstererek bir hastalığın varlığına işaret edebilir.

Wbc Düşüklüğü Nedir?

Eğer vücutta wbc değeri düşükse kişide ateş, baş ağrısı, titreme gibi belirtiler gözlenir. Wbc’nin düşük olması vitamin, çinko ve bakır gibi minerallerin eksikliğinden kaynaklanabilir. Aynı zamanda dalak ve karaciğer rahatsızlıkları da wbc düşüklüğüne yol açabilir. Wbc düşük olduğunda kişinin bağışıklık sistemi düşer, vücut enfeksiyonlara daha açık hale gelir. Wbc ‘nin düşük olması HIV, otoimmün bozukluklar, kemik iliği bozuklukları, lenfoma, ağır enfeksiyonlar, karaciğer ve dalak hastalıkları, lupus ve radyasyon tedavisini etkileyebilir.

Wbc Yüksekliği Nedir?

Wbc genelde enfeksiyon ve iltihabi hastalıkların varlığında gözlenir. Daha çok bademcik iltihabı, akut sinüzit, akut faranjit, zatürre, akut bronşit, tüberküloz ( verem ), yumuşak doku enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonları, kemik enfeksiyonu gibi hastalıkların varlığında wbc yükselir. Wbc yüksekliğinde de aynı düşüklüğünde olduğu gibi kişide ateş, titreme, kırgınlık ve baş ağrısı gibi belirtiler gözlenir.

Kan testi sonucunda gözlenen wbc değerindeki düşüklük ya da yükseklik mutlaka dikkate alınması gereken bir durumdur. Yüksek veya düşük wbc sayımı sonrası mutlaka durumun sebebi teşhis edilmeli ve hastaya duruma uygun bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır.