Sadece Ramazan’da: Teravih Namazı Nedir?

blank
teravih namazı nedir, teravih namazı ne demek, teravih namazı anlamı

Sadece Ramazan ayında kılınan bir namaz türü olan Teravih namazı yatsı namazından sonra kılnan nafile namazın adına verilen isimdir. Teravih namazı Ramazan ayının her günü kılınır. Kılması sünnet olan ve  Peygamber Efendimiz’in (S.a.v.) devamlı kıldığı bir namaz türü olan teravih namazı nedir, nasıl kılınır gibi soruların yanıtlarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Teravih Namazı Nedir?

Teravih namazı hem kadınlar hem de erkekler için sünnet kabul edilir. Ramazan ayının her akşamı, yatsı namazından sonra kılınan teravih namazı cemaat ile kılınabildiği gibi tek başına da kılınabilir. Teravih terviha sözcüğünün çoğuludur. Sözcük arapça’da rahatlatmak, dinlendirmek anlamını taşır ve Hz. Muhammed’in hadislerinde ”kıyamu şehri ramazan” (ramazan ayının namazı) şeklinde geçer.

Sevabı çok fazla olan teravih namazının vakti yatsı namazından itibaren başlayıp, sabah namazı vaktine kadar devam eder. Teravih namazı yatsıya tâbi bir sünnettir. Bu yüzden vitir namazı teravihten önce de sonra da kılınabilir. Ancak genel adet vitir namazının teravih namazından sonra kılınması üzerinedir. Eğer bir kişi teravih namazının bir kısmına yetişirse, imam vitre kalktığında imam ile birlikte önce vitri kılabilir. Kişi ardından teravih namazında kaçırdığı yerleri kılarak kaza eder. Teravih namazı yalnızca teravih vakti içinde kaza edilebilir. Bu vakitler dışında ne cemaat ile ne de tek başına kaza edilmesi mümkün değildir.

Ramazan Mesajları

Teravih Namazı Nasıl Kılınır?

Teravih namazı yirmi rekat kılınan bir namazdır. Bu namazın makbul olanı her iki rekattan sonra bir selam vermektir. Ancak dileyen kişi dört rekatta bir de selam vererek teravih namazını kılabilir. Teravih namazında her iki ya da her dört rekatta bir verilen selamdan sonra kişinin biraz oturması sünnettir. Bu oturma süresinde namaz kılan kişi salevat-ı şerife, salat-ı ümmiye, ayet ya da dualar okur. Sadece Ramazan ayında kılınan teravih namazını cemaat ile birlikte kılmak büyük sevaptır ancak dileyen kişiler tek başına da teravih namazını kılabilirler. Teravih namazı sadece Ramazan ayına mahsus bir namaz türü olduğu için Ramazan ayı dışındaki günlerde cemaat ile birlikte kılmak mekruh sayılır.