Küçük Bir Dünya: Teraryum Nedir?

teraryum nedir, teraryum ne demek teraryum anlamı

Son zamanlarda herkesin birbirine hediye ettiği, popülerliği ile birçok kişinin hobi olarak yapmaya çalıştığı teraryum nedir? Günümüzde oldukça popüler olan teraryum latince bir kelimedir. Terra ve akvaryum kelimelerinin birleşiminden türetilmiş olan teraryum, daha çok cam ve plastik malzemelerden  imal edilen tanklardır. Bu tanklarda sürüngenler, böcekler, bazı bitki türleri için kara ortamı taklit edilir. Bir çok farklı ölçüde imal edilebilen ve farklı modellerde dekore edilebilen teraryumlar ile ilgili merak ettiğiniz her şey yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Teraryum Nedir? Nasıl Yapılır?

Teraryum cam ya da plastik malzemeler ile yapılır. Malzemenin şeffaf ve dayanıklı olması önemlidir. Teraryumum yüzeyleri cam olmalıdır ya da üstünde veya önünde cam kapak bulunmalıdır. Teraryumum kenarları ve köşeleri bir çerçeve ile sabitlenebilir, aynı zamanda yüzeylerin birleştiği yerler siyah silikonla yalıtım yapılabilir. Teraryum ilk kez 1830’larda İngiltere’de  ortaya çıkmıştır. Dr. Nathaniel Ward tarafından ilk kez kullanılmaya başlanan teraryum başlangıçta dış mekanlarda sağlıklı bitkileri korumak amacı ile kullanılmıştır. Zamanla iç mekanlarda nem oranını sağlamak amacı ile de kullanılan teraryum  tropik bitkileri ve hayvanları yaşatmak amacı ile kullanılmaya devam etmiştir.

Teraryumların tabanı kum, toprak, çakıl, çeşitli taşlar, bitki lifleri gibi doğal ya da yapay zemin malzemeleri ile kaplanır. Hayvan ya da böcekler için tasarlanan teraryumlarda teraryum zeminine saksı gömülerek bitki de yerleştirilebilir. aynı zamanda teraryum içerisine küçük mağaralar konulara hayvanlar için saklanma alanları yaratılabilir.

Teraryumum tabak teraryum, kişisel teraryum ve hayvan teraryumu olmak üzere farklı çeşitleri vardır. Tabak teraryumum yan ve üst kısımları açıktır ve bitkiler için kullanılır. Kişisel teraryum ise etrafı ve üstü kapalı teraryumdur. Hayvan teraryumlarında yan taraflar hayvanların hava alabileceği şekilde taralanır. Üst bölümler ise tellerle kapalıdır.

Teraryumlarda; yılan, bukalemun, kaplumbağa, kurbağa, iguana, semender, gecko, hamster, örümcek türleri, böcek türleri gibi canlılar bulundurulabileceği gibi, Caladium bicolor, Cyperus alternifolius (Japon şemsiyesi), Dracaena sanderiana, Acanthaceae (fitonya türevleri), Soleirolia (arapsaçı), Ficus pumila, küçük eğrelti otları, etebur bitkilerin bazı türleri, Peperomia, Selaginella ve Pilea gibi bitki türleri de bulundurulabilir.