Siber Zorbalık Nedir?

blank

Siber Zorbalık Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile beraber, özellikle sosyal medya ağlarında sıkça yaşanan ve ciddi duygusal sonuçlara yol açabilen siber zorbalık nedir? Teknolojinin gelişmesi birçok alanda büyük faydalara aracılık etse de sosyal medya gibi etkileşim içeren ağlarda başta çocuklar üzerinde olmak üzere olumsuz etkiler içerebiliyor. İlk olarak batılı toplumlarda görülmeye başlayan ve zamanla dünyanın her yerine yayılan siber zorbalık çağımızın en büyük sosyal tehlikelerinden biri. Sosyal paylaşım ağları, anlık mesajlaşma servisleri, mailler ya da etkileşimli uygulamalar üzerinden kişilerin birbirini fiziksel, psikolojik ya da cinsel olarak taciz etmesi siber zorbalığın ana konuları arasında.

Bilgisayar ve telefon gibi iletişim araçlarının kullanılarak yapıldığı siber zorbalık kişi ya da bir gruplara farklı türlerde uygulanabilir. En bilinen siber zorbalık yöntemleri tehdit etmek, alay etmek, küçük düşürmek ve ayrımcılığa maruz bırakmaktır.

Siber Zorbalık Yöntemleri Nelerdir?

Siber zorbalık bir kişi ya da gruba bilinçli olarak zarar vermeyi hedef alır. Kişi ya da grup hakkında asılsız dedikodular oluşturmak, gururunu incitmek siber zorbalık yöntemleri arasındadır. Ayrıca bir kişiye sürekli taciz içerikli mesaj ya da fotoğraf göndermek de siber zorbalığa girer. Örneğin bir kişi adına sahte bir sosyal medya hesabı açıp uygunsuz paylaşımlar yapmak, kişinin fotoğraf ya da iletişim bilgilerini porno sitelerine vermek siber zorbalığa örnektir. Kişinin kilosu, dış görünümü ile dalga geçmek, tercihleri ile alay etmek, onu küçük düşürmek de siber zorbalıktır. Siber zorbalık, kişilerin cinsel tercihleri, yaşam biçimleri, vücut yapısı, dini inançları, sosyo ekonomik durumları ile ilgili olabilir.

Siber Zorbalığın Sonuçları

Siber zorbalık önüne geçilmediğinde özellikle çocuklarda intihar ile sonuçlanabilecek kadar ciddi problemlere yol açabilir. Siber zorbalığa uğrayan kişilerde depresyon, intihara eğilim, özgüven eksikliği, duygu durum bozuklukları gözlenir. Ayrıca bu tip kişiler kendilerini sosyal hayattan çekerek daha yalnız, mutsuz ve depresif bir hayata yönelir.

Siber zorbalığı önlemek ve çocukları bu kötü durumdan koruyabilmek için öncelikle anne babaların bilinçli davranması ve çocuklarını da bu yönde yetiştirmesi önemlidir. Sosyal medya ortamlarında kişisel bilgilerin paylaşılmaması, bilgisayar ve dijital ortamlarda geçirilen sürenin kısaltılması, alınan tehditlere ve tetikleyici mesajlara cevap verilmemesi de siber zorbalıktan korunma yöntemleri arasındadır. Ayrıca siber zorbalık ile karşılaşıldığında susmak yerine suç duyurusunda bulunmak zorbalık eylemlerini kesmek için mantıklı bir hareket olacaktır.