Kesin eşim beni aldatıyor! Sanrı nedir?

blank
sanrı nedir, sanrı, sanrısal bozukluk

Sokakta ya da bir otobüsün içinde ‘Ben aslında Monako Prensesi’yim’ diyen birini görürseniz önce bir derin nefes alın sonra da sorgulayın sanrı nedir? Sanrı yaşayan biri diğer insanların kendilerine inanıp inanmadığını pek de umursamadan doğru olmadığı açık olan şeyleri arka arkaya söyler.

İşte tam olarak kişinin kendisini buna inandırması ve bunu gerçekmiş gibi aktarmasının psikiyatrideki adına sanrı denir. Sanrı bir diğer ismiyle hezeyan ya da Tıp dilinde delüzyon ilk başta verdiğimiz örnek gibi karşımıza çıkarsa, büyüklük şeklinde, ‘Allah tarafından seçilmiş özel kişi benim’ şeklinde karşımıza çıkıyorsa dinsel. ‘Beni takip ediyorlar’ şeklinde karşımıza çıkıyorsa kötülük görmeden kaçış. ‘Benimle dalga geçiyorlar yüzlerinden belli’ şeklinde karşımıza çıkıyorsa ima ya da anlam çıkarma. ‘Kesin eşim beni aldatıyor’ şeklinde karşımıza çıkıyorsa da kıskançlık gibi bambaşka temalarda kendini gösterebilir. Öyle ki bu türlerin diğer bir karşılığı tam olarak psikotik bozukluk olan ruhsal hastalıklardır. Bu hastalıklar arasında şizofreni, paranoid bozukluk, psikotik özellikli duygu durum bozukluğu da vardır.

Sanrı nörolojik bir sorun mudur?

Sanrı nedir? Psikiyatride ciddi karşılıkları olan sanrı, patolojik bir durum olduğu kadar aynı zamanda da nörolojik bir sorunun da karşılığı denebilir. Zihinsel bir hastalık durumunda ortaya çıkan sanrı birçok hastalıkla dSanrısal bozukluka ilişkilendirilmiştir. Öyle ki psikolojik sorun olduğu kadar fiziksel sorunları da beraberinde getirir.

ya da Tıp ismiyle paranoid bozukluk yaşayan hastalar özellikle sinirli, eleştirici ve suçlayıcı olabileceği gibi aşırı savunmacı, kırılgan ve kinci de olabilirler. Hırs, nefret ve düşmanlık gibi çeşitli sorunları yaşayan bu kişiler aynı zamanda tutarsız ve kendini sürekli haklı bulan bireyler haline dönüşebilirler.

Sanrısal hastalık kaç tiptir?

Allah saklasın hastalıklarından biri olan sanrısal bozukluk yaşayan hastalar aslında beş farklı tipte sorundan birini yaşıyor demektir. Öyle ki bu tipler, erotomanik, grandiyöz, persektuar, kıskanç, somatik, karışık ve belirlenmemiş olarak isimlendirilmiştir. Sanrısal bozukluk yaşayan bir kişi, erotomanik tipte yüksek statü sahibi birinin kendisine aşık olduğu inancını yaşayabileceği gibi, herhangi bir kategoriye sığdırılmayan belirlenmemiş sanrı tipini de yaşıyor olabilir. Capgras Sendromu sanrısal bozukluğun 1923 tarihinde tanımlanan bir hastalık tipidir. Bu sendromda halüsinasyonlar da görülebileceği gibi bunlar tamamen sanrının karşılığı olarak belirtilmiştir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülen bu hastalık aslında yüzde yirmi üç gibi büyük bir oranda beyin hastalığı olarak da tanımlanabilir.