Bebeklerde Hareket Kontrolü : Nst Nedir?

nst testi, nst testi nedir, nst nedir, non stress testi

Hamilelik sırasında anne karnındaki bebeğin kalp atışlarının izlenmesini sağlayan ve bebeğin birtakım değerlerini ölçen Nst nedir? Nst (nonstress test) hamilelik sırasında anne adayına uygulanan cerrahi olmayan, ağrısız ve basit bir test yöntemidir. Anne adayının yanı sıra bebeğin sağlığının iyi olup olmadığını anlamak için uygulanır. Genellikle hamileliğin son aylarında yapılan bu test, bebeğin kalp atımından kasılmalara verdiği tepkilere kadar birçok konuda veri elde edilmesini sağlar.

Nst Nasıl Yapılır?

Anne adayının yatar pozisyonda olduğu sırada yapılan nst testi, yaklaşık yirmi dakika sürer. Uygulamada “kardiyotokografi” ya da bir diğer adı ile “toko” olarak bilinen bir cihaz kullanılır. Test sırasında bebeğin hiçbir şekilde strese girmemesi en önemli faktörlerden biridir. Bebeğin fetal kalp atış hızını ölçmek için anne karnına bir kemer takılır. Kemer sayesinde bebeğin hareket, kalp atış hızı ve reaktivitesi işlem süresi boyunca ölçülmeye devam edilir. Kimi zaman bebek uykuda olduğu için hareket etmeyebilir. Bu durumda bebeğin uyandırılması için küçük bir zil kullanılır ve işleme devam edilir.

Nst Neden Uygulanır?

Nst daha çok yüksek risk grubu altındaki anne adaylarına uygulanır. Ancak bununla birlikte normal seyrinde ilerleyen herhangi bir risk içermeyen hamileliklerde anne adayının bebek hareketlerinde azalma hissettiği durumlarda da uygulanabilir. Nst;

  • Bebeğin her zamanki sıklıktaki hareketlerinde azalma hissedildiğinde,
  • Plasentanın yeterli işlevi görmediğinden şüphelenildiğinde,
  • Herhangi bir neden ile hamilelikte yüksek risk olduğu düşünüldüğünde,
  • Fetal sıkıntı tipleri kontrol edilmek istendiğinde uygulanabilir.

Bebeğin hareketlenmeleri dışında anne adayında diyabet, böbrek ya da kalp hastalığı, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıkların varlığında da test uygulanabilir.

Nst Riskli midir?

Nst (nonstress test) testinin bebek ya da anne adayı üzerinde hiçbir fiziksel zararı bulunmaz. Aksine bebeğin olası sağlık sorunları hakkında erken teşhis ve müdahale yapılabilmesini kolaylaştırır. Ayrıca bebeğin herhangi bir sorunu bulunuyorsa, bebek için en uygun doğum yönteminin belirlenmesini sağlar. Nst hamileliğin en erken 28. haftasından itibaren yapılmaya başlanır. 28. hafta öncesinde test sonuçları doğru olmayabileceği için, nst anne adayına uygulanmaz. Ancak bununla beraber testin 40. haftaya kadar haftada bir, 40. haftadan sonra ise 3 günde bir yapılması önerilir.