NEU Nedir?

neu, neu nedir?

NEU Nedir?

Bağışıklık sistemi vücudumuzun en temel sistemlerinden biridir. Sistemin güçlü olması vücuttaki enfeksiyon riskini azaltır, hastalıklara karşı koruma sağlar, toksik kimyasalların birikmesini önler. Bazı hücreler bağışıklık sistemi üzerinde bu önemli görevleri üstlenerek vücudun savunmasına destek olur. Bunlardan biri de NEU yani nötrofildir. Peki NEU nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir?

Bir tür beyaz kan hücresi olan NEU, kemik iliğinde yapılır. Buradan kan dolaşımına girer ve içeriğinde yer alan enzimler ile vücuttaki mantar ve bakteriler ile savaşır. Nötrofillerin görevi vücut için son derece önemlidir. Vücutta bir enfeksiyon oluştuğunda o alana savaşmak için ilk olarak netrofiller gider. Vücuttaki rolü göz önünde bulundurulduğunda NEU ‘nun yüksekliği ya da düşüklüğü vücutta önemli sorunlara yol açabilir.

NEU – Nötrofil düşüklüğü (Nötropeni) nedir?

Nötrofil sayısı normal şartlarda sağlıklı bir yetişkinde 1500-8000 arası, çocuklarda ise 1000-8000 arasında olmalıdır. Ancak eğer bu değer 1500 ‘den az ise NEU düşüklüğü yani nötropeni olarak kabul edilir. Nötropeni; kemik iliği yetmezliği, kemoterapi, kemik iliğinde nötrofil üretimi problemi, antibiyotik kullanımı, beslenme yetersizliği, vitamin eksiklikleri, kansızlık gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Ayrıca tüberküloz, dang humması, HIV, Hepatit A, B, C, salmonella ve sıtma gibi viral veya bakteriyel enfeksiyon türleri de nötropeniye sebep olabilir. Nötropeni; ağız yaraları, enfeksiyon kaynaklı ateş, cilt apsesi, diş etlerinde şişme, yorgunluk, terleme, idrar yaparken ağrı ve yanma, vajinal akıntı ve kaşınma gibi belirtiler gösterir.

Nötrofil düşüklüğü tedavisinde öncelikle hastalığın temelinde yatan sebep araştırılır. Ardından teşhis edilen sebebe uygun olarak antibiyotik, granülosit koloni uyarıcı faktör (G-CSF) , kortikosteroid tedavisi gibi farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

NEU – Nötrofil Yüksekliği ( Nötrofili ) Nedir?

NEU seviyesinin 8000’in üzerine çıkmasına nötrofili denir. Nötrofili, iltihaplanma, yaralanma, bakteriyel viral ve mantar enfeksiyonları, stres, kalp krizi, aşırı egzersiz yapmak, sigara kullanımı, steroid kullanımı gibi farklı sebeplerden kaynaklanabilir. Nötrofil yükseldiğinde vücutta nefes darlığı, halsizlik, çarpıntı, ateş, kabızlık gibi farklı belirtiler meydana gelir. Nötrofil yüksekliğinde de tıpkı düşüklüğünde olduğu gibi yüksekliğin altında yatan sebep bulunur ve tedavi bu sebeb uygun olarak uygulanır. Stres kontrolü, antibiyotik ve antiviral ilaç kullanımı, iltihap giderici kullanımı, kortikosteroidler ve bağışıklık düzenleyici ilaç kullanımı, ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi başlıca nötrofili tedavileri arasında yer alır.