Lütfen Biraz Sessizlik! Mizofoni Nedir?

Mizofoni nedir, Mizofoni neden olur, Mizofoni tedavisi nasıldır, Mizofoni belirtileri

En ufak bir sesten bile rahatsız olmaya yol açan, ses ve gürültüye karşı aşırı hassas olma durumu yaratan mizofoni nedir? Mizofoni bir tür sesten nefret etme hastalığıdır. Mizofoni hastaları nefes alma, yeme içme, çiğneme gibi basit seslerden bile rahatsızlık duyup, aşırı tepkiler verebilir. Bu tip sesler kişilerde sinirliliğe yol açar ve bu durumun devam etmesi kişide mizofoni hastalığına sebep olur.

Mizofoni Neden Olur?

Mizofoninin neden oluştuğu ile ilgili net bir sebep yoktur ancak merkezi sinir sisteminin rahatsızlığa yol açtığı düşünülmektedir. Mizofoni hastaları çok gürültülü bir ortamda bile algıda seçicilik ile rahatsız olacak bir ses bulabilir. Genellikle 9-13 yaş arasında başlayan mizofoni horlama, yeme, içme, nefes alma gibi sıradan seslere karşı aşırı tepki verme, öfke duyma gibi duygu durumlarına yol açar. Kulak hassasiyeti bulunan kişilerde mizofoni oluşumu daha yaygındır. Kimi durumlarda mizofoni depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi rahatsızlıklar ile birlikte görülebilir.

Mizofoni Belirtileri Nelerdir?

Mizofoni hastaları;

  • Yanlarında bulunan kişinin nefes alıp vermesinden rahatsız olur,
  • Sabah çalan alarm sesinden öfkelenir,
  • Çekirdek, patlamış mısır, cips gibi ses çıkartan yiyeceklerin yenmesinden hoşlanmaz,
  • Bebek ağlamasından nefret eder,
  • Horlama, tırnak yeme, sakız çiğneme, diş fırçalama, yemek şapırdatma gibi seslere karşı öfke duyar,
  • Yanında oturan kişinin ritmik bir şekilde ayağını yere vurmasından rahatsızlık duyar,
  • Seslere karşı yoğun kaygı, sinirlilik, öfke ve kaçma duygusu geliştirir.

Mizofoni Tedavisi Nasıldır?

Mizofoni duyma ile ilgili bir algı bozukluğudur. Nedeni bilinmeyen ve istemsiz çalışan bir mekanizma gibi beyni sarar ve seslere karşı rahatsızlığa yol açar. Hastalığın tedavisi kişinin yaşam kalitesinin yükselmesi için şarttır. Psikolojik tedavisi bulunan hastalığın tedavi aşamasında, hastalığa sebep olan faktörlerin ortaya çıkarılması gerekir. Seslere verilen aşırı tepkilerin nedenleri araştırılmalı ve bu durumun nasıl değiştirileceğine yönelik sürece odaklanılmalıdır. Hasta seslere odaklanmanın gereksiz ve anlamsız olduğunu kabul edip bu davranışından uzaklaşmayı tercih ettiğinde mizofoniden kısa sürede kurtulabilir. Bu aşamada hasta kulaklık ya da kulak tıkacı kullanabilir, rahatsız olduğu ortamı terk edebilir, rehberlik ve ses terapisi görerek seslere karşı olan hassasiyetini azaltabilir.