İnsülin Direnci Nedir?

İnsülin Direnci Nedir?

Dikkat edilmediğinde birçok farklı sağlık sorununa yol açarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyen insülin direnci nedir? Sağlıklı bir insan vücudu, vücutta bulunan şekeri kontrol edebilmek için düzenli olarak insülin salgılar. Ancak eğer salgılanan bu insülin etkisini göstermekte zorlanıyorsa kişide insülin direnci oluşmuş demektir. Normal bir kişinin vücut şekeri 1 ünite insülin ile kontrol edilebilir. İnsülin direnci bulunan kişilerde ise bu değer 2- 3 üniteye kadar artar. İnsülin direncinin artması vücudun daha fazla insülin salgılamasına, şeker kontrolünü tam olarak gerçekleştirememesine yol açar.

İnsülin Direnci Belirtileri

İnsülin direnci olan kişilerin vücut dokularında glikoz kullanımı azalır. Ayrıca karaciğerde glukoz yapımı artış gösterdiği için metabolizmada bozulmalar meydana gelir. Tip 2 diyabet, hipertansiyon, lipid yüksekliği, polikistik over sendromu tedavi edilmeyen insülin direnci ile birlikte gözlenen rahatsızlıklardır. İnsülin direnci olan kişilerin genelde bel çevrelerinde kilolanma meydana gelir. Ayrıca hastalarda yemekten sonra aniden şekerin düşmesi, kontrolsüz kilo alımı, yemeklerden sonra yorgunluk ve uyku hali, mide kazınması gibi belirtiler görülür. Karaciğerde yağlanma, kadınlarda adet düzensizlikleri de insülin direncinin belirtileri arasındadır.

İnsülin Direnci Tedavisi

İnsülin direncinin tespit edilebilmesi için hastanın açlık ve tokluk kan şekeri değerleri düzenli olarak ölçülmeli ve HbA1c değerlerine bakılmalıdır. Eğer gerekiyorsa hastaya şeker yükleme  testi (oral glikoz tolerans testi) de yapılabilir.

İnsülin direnci tedavisinde en önemli rolü ilaçlar üstlenir. Düzenli ilaç kullanımı sayesinde birkaç ay içerisinde insülin direnci kontrol altına alınarak vücuttaki yağlanmaların, damar yağlanmalarının, kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilebilir. Ayrıca insülin direncinin kontrol altına alınması uzun vadede şeker hastalığını önlemeye de yardımcı olur.

İnsülin direnci bulunan kişilerin ilaç kullanımı dışında beslenme alışkanlıklarına ve yaşam biçimlerine de dikkat etmeleri şarttır. Hastaların ciddi bir insülin direnci diyeti uygulamaları,  yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmeleri gerekir. Şeker ve şekerli gıdalardan, kızartma ve hamur işlerinden mutlaka uzak durulmalı, tam tahıl ürünleri, baklagiller, taze sebze ve meyveler beslenme programına dahil edilmelidir.

İnsülin direnci olan kişiler ilaçlarını düzenli kullanıp beslenme alışkanlıklarına dikkat ettikleri durumda 2-3 ay ya da en fazla 6 aylık tedaviler sonrası insülin seviyelerini normal seviyelere döndürebilirler.