Pedagog Nedir?

Pedagog Nedir?

Anne ve babaların çocuk sahibi olmaları ile birlikte aşina oldukları, çocuk psikolojisi ve eğitimi üzerine uzman olan pedagog nedir? Yunanca bir kelime olan Paidagogeo kelimesinden gelen pedagog ‘un ana ilgi alanı çocuklardır Çocukların zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimleri üzerine eğitim görmüş ve uzmanlaşmış olan kişilere pedagog, pedagogların gerçekleştirmiş olduğu bilim dalına ise pedagoji denir.

Pedagog Ne İş Yapar?

Öncelikle belirtmemiz gerekir ki pedagoglar çocuk psikoloğu değildir. Birçok anne baba malesef bu önemli bilim dalının anlamını yanlış bilmekte, çocuklarının problemli davranışlarını çözmek için çareyi pedagogda aramaktadır. Ancak pedagogun görevi çocukların ruhsal hastalıklarını tedavi etmek değildir. Pedagog pedagoji biliminden , yani bir eğitim dalından gelir. Pedagoji çocuk yönetmek, eğitmek anlamını taşır. Pedagogların ana görevi de çocuk psikolojisi üzerine anne ve babaları bilinçlendirmek değil, çocukların eğitimi ve yönetimi konularında anne babalara yol göstermek ya da çocuk eğitmektir.

Pedagoglar çocukların psikolojik rahatsızlıkları ile ilgili herhangi bir tedavi üstlenmez. Pedagogların görevi çocukları eğitmek, onların eğitimleri ile ilgili anne ve babalara danışmanlık yapmaktır.

Nasıl Pedagog Olunur?

Pedagog olabilmek için özel bir pedagoji bölümü bulunmamaktadır. Eğer pedagog olmak istiyorsanız üniversitelerin  Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümlerinden mezun olmalı ve KPSS ile atanmanız gerekmektedir. Günümüzde bazı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünde lisans eğitimi, psikoloji ya da anaokulu öğretmenliğinden mezun olan kişiler kendilerini pedagog olarak tanıtmaktadır. Ancak bu kişilerin sahip oldukları kriterler pedagog olmak için yeterli değildir. Pedagogların  psikoloji eğitimi ile birlikte gelişim ve eğitim alanlarında da yetkin olmaları gerekmekte ya da bu alanlardan mezun olup yüksek lisans yapmaları gerekmektedir.

Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında uzman olan pedagoglar 0-12 yaş çocuklarının tüm gelişim süreçlerini takip edebilir. Ayrıca bu çocuklar üzerinde eğitim programı yaparak bunları uygulayabilir. Pedagoglar ayrıca hastanede olan bebeklerin gelişimlerini takip edebilir, anne ve babalara doğum öncesi ve sonrası olmak üzere bebek bakımı ve bebek gelişimi konularında eğitim sunabilir. Pedagoglar normal gelişim gösteren ya da herhangi bir engel durumu olan 0-12 yaş aralığındaki tüm çocuklar üzerinde gelişim takibi yapabilir.