İmmünoloji nedir?

Bağışıklık bilimi olarak adlandırılır, peki immünoloji nedir? sözlük anlamı olarak bakıldığında, vücudun diğer organizmalar tarafından saldırıya uğraması ve vücut direncinin incelendiği bilim dalıdır. Tıbbi anlamda immünoloji, vücutta hastalıklara sebep olan mikroorganizmalara karşı oluşan bağışıklık tepkisi ve bu sistemin oluşumundaki bozukluklarla ilgili araştırmalar yapar. Birçok hastanede immünoloji ve alerji hastalıkları departmanları bulunur.

Bağışıklık sistemi, tümörlerin büyümesini durdurmak ve hasar görmüş dokuları onarmak, mikrobik enfeksiyonları gidermek için düzenli bir biçimde çalışan her dokuya işlemiş çeşit çeşit molekülden ve hücreden meydana gelir.

Doğuştan meydana gelen bağışıklık sistemi, hem mikrobik saldırılara bariyer oluşturur hem de biyokimyasal anında müdahale eder. Dolayısıyla mikroplarla dolu bir dünyada yaşamak için olmazsa olmaz bir sistemdir.

Bağışıklık sistemi, hastalık aşamasında üç farklı biçimde görülür bunlar;

Aktivasyon: Bağışıklık sistemi, enfeksiyonlarla mücadele ederken ve bağışıklık reaksiyonu oluştururken faal olur ve bu da beraberinde ateş, iltihaplanma ve sonucunda da sorun yaratan patojenin yok edilmesi ile biter.

Bağışıklık Yetmezliği: Bağışıklık sistemi bazen yetersiz kalabilir ve bu da kişiyi enfeksiyonlara karşı daha korumasız bırakır. Bağışıklık yetmezliği, kanser, ilaç kullanımı yahut HIV gibi etkenler nedeniyle çalışmamasında meydana gelir.

Aşırı Duyarlılık (Alerji): Bağışıklık sistemi, vücudumuz ile temas eden zararsız maddelere karşı alışılmışın dışında etkili olabilir ve kendini korumaya alabilir. Böylece astım, bahar nezlesi veya anafilaksi gibi alerik durumlar yaşanabilir.

İMMÜNOLOJİ HASTALIKLARI NELERDİR?

Bağışıklık sisteminde hayli önemli eksiklikler oluştuğu vakit yada hücre ve dokuları savunmak yerine hasar vereceği gibi tepki koyduğu durumlarda birçok hastalık oluşabilir.

Bağışıklık yetmezliği hastalıkları, enfeksiyon ve tümör teşkil eden risklerinden ötürü açığa çıkar ve gen mutasyonu, yetersiz beslenme, HIV gibi bazı virüsler veya kanser tedavisi nedeniyle oluşabilir.

Bazı immünoloji hastalıkları şunlardır;

Uzun Süreli Sindirim rahatsızlıkları, Birinci Tip Diyabet, Eklem İltihabı, Damar İltihabı, Alerjik Astım/Bronşit, Alerjik Burun İltihabı, Polen, Toz, Kurdeşen

NASIL TANI KONUR?

Genellikle alerjik belirtileri olan hastalara alerji testi önerilir. Çok kısa sürede analizi yapılabilen bu testler, ufak yaşlardan itibaren yapılabilir ve acı vermez. Bu sırada testin uygulandığı bölgede kabartı ve kaşıntı görülebilir.

İki farklı alerji testi bulunmaktadır. Cilt testlerinde kolun ön yahut arka kısmına uygulanır, Bu maddelerden herhangi birine alerjiniz varsa o bölge kızarır. Öte yandan doktor tavsiyesine göre alerjik olarak düşünülen maddeler vücudunuza iğne yolu ile verilerek test edilebilir.

Alerji haricindeki bağışıklık yetmezliği hastalıkları özellikle genetik nedenlerden ötürü meydana gelir. Hava kirliliği ve hijyenik olmayan durumlar, kimyasala temasla etmek gibi nedenler de bağışıklıkla ilgili hastalıklara sebep olabilir.

PEKİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Alerjiler mevsimsel (baharda kendini gösteren polen alerjisi) durumlarda yıl boyunca olabilir. En belirgin görülen alerji çeşitleri ot veya çim alerjisi, toz ve küf alerjisi ya da yumurta, kabuklu deniz ürünleri, tahıl gibi besinler nedeniyle görülebilir.

Bundan dolayı baş ağrısı, hapşırma, ciltte tahriş, burun akıntısı, bulantı ve ishal gibi belirtiler oluşabilir.