Ritim Bozuklukları Teşhisi: Holter Nedir?

Holter Nedir?
holter nedir, holter ne demek, holter kaydı nasıl yapılır

Holter Nedir?

Kalp aritmilerinde ya da kalp aritmisine yol açan rahatsızlıkların saptanmasında sık sık kullanılan holter nedir? Holter  kalbin elektrik aktivitesinin 24 saat boyunca ya da daha uzun süre içerisinde kaydedilmesi işlemidir.

Kalp hastalıkları çerçevesinde kullanılan holter taşınabilir bir cihazdır ve kalbin elektriksel aktivitesini kaydetmek ana görevidir. İsmini Amerikalı biyofizikçi Dr Norman Jefferis Holter’den alan holter, birçok farklı kalp hastalığı belirtilerinde ve bu hastalıkların saptanmasında kullanılan bir cihazdır.

Holter nedir‘in cevabını aldıysak birde kullanım alanlarını öğrenelim.

Holter Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Holter kayıt cihazı aşağıda yer alan hastalıkların teşhis ve tanısında kullanılır:

  • Bayılma
  • Çarpıntı
  • Ritim Bozuklukları
  • Fenalık hissi
  • Ani halsizlik
  • Ani nefes darlığı
  • Kalp krizi sonrasında ölümcül ritim bozukluğu riskinin belirlenmesi

Holter Kaydı Nasıl Yapılır?

Holter kaydı yapılması için hastanın vücuduna kablolar bağlanır. Bu kablolar yapışkan ve tek kullanımlık pullar yani elektrotlar ile bağlıdır.

Holter sistemi birkaç kablo ve bu kabloya bağlı olan küçük bir kayıt cihazından ibarettir. Sistemde genellikle 5 ya da 7 adet elektrod kablo vardır.

Kablolarda bulunan bu elektrodlar göğüs üzerindeki noktalara yapıştırılır. Bu bölgelere yapıştırılmasının amacı  kalbin elektrik aktivitesini en iyi şekilde tespit edip kaydedebilmektir.

Kayıt başladıktan sonra cihaz, kalp bölgesinden kablolara gelen sinyalleri sürekli bir biçimde belleğine kaydeder. Kaydın sonunda elde edilen EKG sinyalleri uzman bir kardiyolog tarafından değerlendirilir ve ardından hastanın ne gibi bir rahatsızlığı olduğu teşhis edilir.

Cihaz kişinin üzerinde çoğunlukla 24 saat, bazı durumlarda 2-3 günü bulacak şekilde kayıt almak zorundadır.

Oldukça hafif ve küçük bir cihaz olan holter hastanın üzerinde iken eğer hasta çarpıntı, düzensizlik, duraksama, bayılır gibi olma, sıkıntı hissi vb. gibi bir rahatsızlık duyarda cihaz üzerindeki düğmeye bir kez basması gerekir. Bu sayede şikayetin olduğu saat de cihaza kayıt edilmiş olur.

Holter hastanın vücuduna takılırken hastanın günlük yaşamında önemli bir kısıtlamaya gitmesine gerek yoktur. Hasta günlük hayatına normal bir şekilde devam edebilir, elektrikli veya elektronik cihazlar, araç, cep telefonu kullanabilir.

Holter kullanımında hastanın dikkat etmesi gereken tek nokta, cihaz hasta üzerindeyken duş almamak ve banyo yapmamaktır.

Holter uyku sırasında da kayda devam ettiği için hastanın uyku ile ilgili bir kısıtlamaya da gitmesine gerek yoktur.