Şeker Hastası İlacı: Glifor Nedir?

blank
glifor nedir, glifor ne demek, glifor anlamı

Şeker hastalığına sahip kişilerin kullanımına uygun olan ve tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılan ilaç, glifor nedir? Glifor ilacının etken maddesi metformin hidroklurür’dür. 1000 mg film tabletler halinde satılan glifor kan şekeri seviyesi normal olmayan ve diyet ya da egzersiz ile düzene girmeyen kişilerin kullanımına uygundur. İlaç özellikle tip 2 diyabet hastalarının tedavisinde etkilidir. Yazımızın devamında glifor tablet ile ilgili merak ettiğiniz detayları bulabilirsiniz.

Glifor Tablet Nedir? Neden Kullanılır?

Pankreas, sağlıklı bir insanın vücudunda insülin adı verilen hormunu üretmekle görevlidir. Vücuttaki kan şekerini dengelemekle görevli olan insülin eğer yeterli miktarda üretilemiyorsa glikoz (şeker) hücrelere gidemez ve kanda toplanır. Glikozun kanda toplanması, kandaki şeker düzeyini artırır ve uzun vadede şeker düzeyinin yüksek olması kalp hastalığı, böbrek hastalığı, körlük, organ kesilmesi, organ kopması gibi ciddi hastalıklara sebep olur. Bu tip hayati hastalıkların önüne geçilebilmesi için kan şekerinin dengelenmesi, kontrol altına alınabilmesi ve düşürülmesi gerekir.

Glifor kanda yüksek oranda bulunan glikoz yani şekerin normal seviyeye düşürülerek dengelenmesi amacı ile kullanılır. İlaç 10 yaş ve üzeri çocuklarda tek başına ya da insülin ile birlikte kullanılabilir. Yetişkinlerde ise tek başına, ağızdan alınan antidiyabetik ilaçlar ile ya da insülin ile birlikte kullanılabilir.

Glifor Nasıl Kullanılır?

Doktor reçetesi ile birlikte verilen glifor kesinlikle doktorun vermiş olduğu tavsiye doğrultusunda kullanılmalı, farklı kullanım şekilleri denenmemelidir. Glifor için önerilen kullanım şekli genellikle günde tek doz olacak şekilde 500 mg olarak alınmasıdır. İlaç tedavi sürecine göre 2. haftadan sonra günde 4 doz olacak şekilde 500 mg olarak değiştirilebilir. Tok karnına bol su ile birlikte, çiğnenmeden tüketilmesi önerilen glifor kişiler üzerinde bazı yan etkiler de bırakabilir.

Glifor Yan Etkileri

Glifor ilacının kullanımına bağlı olarak ortaya çıkan yan etkilerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Karın ve mide ağrısı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Hazımsızlık
  • Tat alma duyusunda bozukluk
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Hasta hissetme hali
  • Sersemlik ve zihin bulanıklığı
  • Solunum zorluğu ve hırıltılı nefes alma

Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılması önerilmeyen glifor kullanımı sonrası yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçı gözlemlendiğinde vakit kaybeden doktorunuza başvurmanız önerilir.