Üstün Zekalı mısın? Bilsem Nedir?

bilsem nedir, bilsem ne demek, bilsem anlamı

Her yıl yüzlerce öğrencinin başvuru yaparak kazanmaya çalıştığı, bilim ve sanatı ana eksenine alan merkez, bilsem nedir? Bilsem Bilim ve sanat merkezleri anlamına gelir. Bilsem’in ana amacı bilim ve sanat merkezlerinin örgün öğretime destekleyici birer merkez olmasıdır. Buna istinaden bilsem sınavına girerek kazanan öğrenciler öğrenimlerini örgün eğitim saatleri (okul saatleri) içerisinde değil, bunun dışında kalan saatlerde almaktadır.

Bilsem Nedir? Bilsem’in Amacı Nedir?

Bilim ve sanat merkezi olarak özel eğitimler veren bilsem öğrencilerin özel yeteneklerini değerlendirmeyi amaçlar. Bu kapsamda eğitim sisteminde tüm öğrenciler ile aynı müfredata tabi tutulan ancak diğer öğrencilerden farklı olarak özel yeteneklere sahip olan öğrencileri eğitmeyi amaçlar. Bilsem sınavını kazanan öğrenciler örgün öğretim sistemindeki tüm öğrencilerden daha farklı ve ayırt edici özel yeteneklere sahip öğrencilerdir. Merkezin amacı da bu öğrencilerin sahip oldukları özel yetenekleri ortaya çıkarmak, potansiyellerini değerlendirerek onları özel müfredatlara hazırlamaktır.

Bilsem kapsamında öğrenci seçme aşaması üç ayrı aşamadan oluşur. Bu aşamalardan ilki öğrencilerin sınıf öğretmenlerinin gözlem formlarını doldurmasıdır. İkinci aşama grup tarama uygulaması üçüncü aşama ise bireysel yeteneklerin değerlendirilme aşamasıdır. Tüm bu aşamalar için farklı tarih aralıkları uygulanır ve öğrencilerin bu tarih aralıklarında gerekli aşamalardan geçmesi beklenir.

Bilsem Sınavı Nasıl Yapılır?

Bilsem merkezlerine seçilecek öğrenciler, her yıl belirli tarihlerde Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sınav sonuçlarına göre değerlendirilir. ilim ve Sanat Eğitim Merkezi sınavları günümüzde  ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Sınava öğrenciler bireysel olarak başvuru yapabilir. Öğrenci velileri ilgili sınav ücretini yatırdıktan sonra öğrencinin sınıf öğretmeninden gözlem formunu doldurmasını talep ederek süreci başlatır. Ardından aday gösterilen öğrenciler tablet üzerinde yapılan dijital uygulama ile grup tarama sınavına girer. Grup tarama sınavında öğrencilere birçok farklı kategoride sorular sorulur. Grup tarama sınavından geçen öğrenciler MEB kurumsal web sitesinden ilan edilerek bireysel değerlendirmeye hak kazanır ve bu öğrencilere  il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM işlemleri modülü üzerinden randevu verilir. Tüm aşamalardan geçen öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezine kayıt hakkı kazanarak örgün öğretim ile birlikte özel eğitim görmeye başlar.