Akciğerin Nefes Alamaması: Amfizem Nedir?

amfizem nedir, amfizem ne demek, amfizem anlamı

Nefes darlığına yol açarak kişilerin günlük yaşantısını önemli derecede etkileyen, yaşam kalitesini azaltarak sağlık problemlerine yol açan amfizem nedir? Amfizem kronik bir akciğer rahatsızlığıdır. Nefes darlığına sebep olan ve genellikle sigara içen kişiler ile zehirli gaz soluyan kişilerde gözlenen amfizem hastalığının detaylarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Amfizem Nedir? Neden Olur?

Bir akciğer hastalığı olan amfizem  akciğerlerdeki alveol denilen hava keselerinin zarar görmesi ile meydana gelir. Daha çok sigara içen ya da zehirli gazlara maruz kalan kişilerde rastlanan amfizem ile kişinin solunum yolları duvarları incelir ve akciğerde önemli tahribatlar meydana gelir. Akciğerdeki alveolar elastikiyetini kaybetmesine yol açan amfizem rahatsızlığı esnasında kişinin akciğerlerinde küçük hava keseleri yerine büyük hava keseleri oluşur. Bu durum ciğerlerdeki hava değişim yüzeyini ve kan dolaşımına ulaşan oksijen miktarını azaltır. Hasta nefes alıp verdiğinde tahribat görmüş olan alveoller sağlıklı çalışamaz ve ciğerlere kirli hava hapsolur. Tüm bunlar sonucunda kişinin ciğerlerinde nefes darlığı meydana gelir ve tedavi edilmeyip hastalık devam ettiğinde kişide uzun vadede kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) meydana gelebilir.

Daha çok 40 yaş sonrası kişilerde görülen amfizem sigara içmek, sıkça sigara dumanına maruz kalmak, hava kirliliği ve kimyasal gazlar, yaşlılık, AAT eksikliği gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Amfizem Belirtileri Nelerdir?

  • Balgamlı öksürük
  • Kilo kaybı
  • Ciğerlerde hırıltı
  • Nefes tıkanıklığının artış göstermesi
  • Cyanosis (Oksijen eksikliğinden ciltte, dudaklarda ve tırnaklarda meydana gelen bir mavilik)
  • Sık sık nefes nefese kalma
  • Vücudun en önemli organlarına giren oksijenin azalması
  • Depresyon
  • Yorgunluk

Amfizem Tanısı ve Tedavisi

Amfizem olduğunu düşünülen kişiye kesin tanı farklı teşhis yöntemleri ile konulabilir. Hastaya genellikle anamnez (tıbbi öykü), fizik muayene, kan testleri, solunum fonksiyon testi ve görüntüleme yöntemleri ile amfizem teşhisi konulur. Amfizem teşhisi konulan kişiye bronkodilatör (hava yollarını genişletici) ilaçlar, antiinflamatuar (inflamasyonu baskılayıcı) ilaçlar ve bunların kombinasyonlarından oluşan ilaç tedavisi uygulanır. Bununla birlikte hasta sigarayı kesinlikle bırakmalı, solunum rehabilitasyonu ve oksijen terapisi görerek hastalık belirtilerini azaltmalıdır. Amfizemin kesin bir tedavisi olmadığı için hastanın yaşamına dikkat etmesi, ilaçlarını düzenli kullanması ve sık sık kontrole gitmesi önemlidir.