Hayat kurtaran dedektif: ERCP nedir?

ercp nedir, ercp nasıl yapılır, ercp tedavi

Safra kesesi ağrınız mı var ya da pankreasta bir sorundan mı şüpheleniliyor o zaman hemen ona gidiyoruz ve sorun tespit ediliyor peki ERCP nedir? Açılımı adeta bir İspanyol adını anımsatan ERCP aslında endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi aslında çoğu insanın en az bir kere yaptırdığı bir uygulama. Bu uygulamada endoskopi ile ağız yolundan yemek borusu ve mide geçişinde sorunu yerinde tespit edilmesi sırasında devreye o girer. Üst düzey gastroenteroloji uygulaması olan ERCP her ne kadar korkutan bir işlemmiş gibi dursa da aslında hayat kurtarıyor da denebilir.

ERCP karaciğer ve pankreas arasındaki sorunu tespit ediyor mu?

İnsan bedeni ilginç olduğu kadar bir o kadar da korkunç hastalıkları kendi içinde gizleyebiliyor. İşte bu gizlenen virüsler ya da bakteriler bir şekilde hayatı tehlikeye atacak ciddi sorunlar yaratabiliyorlar. İşte ERCP ve benzeri teşhis yöntemleri o gizli saklı bakterilere ya da virüslere bir dur diyerek yenilikleri sağlıyor. Besinlerin ağızdan başlayıp safra kesesi ve pankreastan devam ederek ince bağırsağa yürüyen bu yolculuğu sırasında bazı rahatsızlıklar örneğin safra kesesinde taş, tümör, parazit gibi sorunlarla sararma, karın ağrısı gibi şikayetlerle son buluyor. Bu noktada doktora giden hasta derdime derman diyerek endoskopi yaptırırken işte tam olarak karaciğer ve pankreas arasındaki sorunu teşhis ederek hastalıkların bir an önce iyileşmesini sağlıyor.

ERCP nasıl yapılır?

İnsanların ameliyattan sonra yaptırmaktan korktuğu işlemler arasında belki de ilk sırada endoskopi var. Kolay iş değil ağzından girdiğini ancak hangi organının üzerinde olduğunu net olarak bilemediğin bir telin vücudunda gezinmesi pek de hoş bir etki değil tabii. Ancak hastalıkların teşhisi için yapılan ERCP işleminde dodenum adı verilen noktaya ulaşılabiliyor. Bu noktadan sonra sorun olan yere kontrast madde uygulaması yapılır ve röntgen cihazında net olarak görünmesi sağlanır. İşte tam olarak bu hamleler sırasında sorunlu bölgede taş, tümör, darlık gibi sorunlar tespit edilir. Şayet bu işlem sırasında safra kesesine bir müdahale edilecekse de tam olarak bu sırada yapılabiliyor. Bu işlemi geçiren hasta da ortalama 1 gün sonra normal hayatına devam edebiliyor.