Epilepsi hastalığı nedir?
Daha önce yolda ya da okulda yerde kriz geçiren birini görmüşsünüzdür peki bu kriz yani sara olarak da bilinen epilepsi hastalığı nedir? Epilepsi hastalığı ya da halk arasında bilinen adıyla sara, sinir hücrelerinde meydana gelen anormal aktivite bozulması ile oluşur. Bu bozukluk epilepsi nöbetlerine neden olur. Nöbet geçiren hastada geçici bilinç kaybı gibi farklı belirtiler de yaşanır.
Aslında nadir olduğu düşünülen epilepsi yaygın bir hastalıktır. Toplum olarak epilepsi hastalığı ile ilgili en çok bilinen yanlış ise bunun bir ruh hastalığı olduğu düşüncesidir. Ayrıca cehaletin getirisi olarak ‘cinler musallat olmuş’ inanışı da epilepsi hastalarının en sık karşılaştığı yanlış yargılardan biridir. Bu tip ön yargılar nedeniyle epilepsi hastaları geçirdikleri nöbetleri arkadaşlarından ya da yeni tanıştıkları kişilerden gizlemek durumunda bile kalabiliyor.
Epilepsi hastalığında nöbet sık görülür. Üstelik epilepsi hastalığı sanıldığı gibi tek bir türde değil tam 100 farklı şekilde yaşanabilir. Toplumun ‘doktora gittik bir şey çıkmadı kesin cin musallat oldu’ anlayışının bilimsel yanıtı şudur ki 100’den fazla epilepsi çeşidi olduğu için uzmanlar bazen türü konusunda net bir kanıya varamayabiliyor. Üstelik sadece bayılma gibi atakların yanı sıra sadece kol atması, gibi bazı durumlar bile epilepsi nöbetleri arasındadır. Çok ileri epilepsi nöbetlerinde ise, bayılma, bilinç kaybı, ağızda köpürme, idrar kaçırma, diş ve kas kilitlenmesi görülür. Nöbet sırasında unutulmaması gereken bunun birkaç dakika içinde geçeceğidir. Bu nedenle hasta sert olmayan düz bir yüzeye yatırılıp solunum yolu açık tutulursa solunum yolu açılmış olur. Ayrıca ağzında köpürme ya da kusma olan hastalar yan yatırılarak nefes alması sağlanmalı ve dilini ısırması engellenmelidir.
Epilepsi hastalığının teşhisi nasıl koyulur?
Hastalığın sürecini takip eden doktorların epilepsi tanısı koyabilmesi için EEG, MRG gibi bazı tetkiklere başvururlar. Epilepsinin nedeni araştırılarak buna uygun tedavi yöntemleri tercih edilir. Ayrıca MR cihazlarıyla da tanı koyulabilmektedir. Ameliyatını ilk kez duyanlar şaşırabilir ama epilepsi tedavisinde ameliyat da tercih edilebilir. Ayrıca epilepsi hastalarında ila kullanımı gerekebileceği gibi en sık görülen tedavi yöntemleri arasında epilepsi pili ve ketojenik diyet gibi ilaçsız tedaviler de vardır. İleri derecede epilepsi hastalarında ilaç tedavisi istenilen tedaviyi sağlamadığında kalıcı bir etki sağlamayacak olan hastalara epilepsi ameliyatı yapılır.