Enfeksiyonlara Savaş Açar : Aksef Nedir?

blank
Aksef antibiyotik , Aksef nedir, Aksef nasıl kullanılır, Aksef yan etkileri

Bazı enfeksiyon türlerinin tedavi süreçlerinde kullanılan Aksef 10, 14 ve 20 tabletlik blisterler halinde satılan antibiyotik bir ilaç türüdür. Daha çok duyarlı organizmaların sebep olduğu enfeksiyon tedavilerinde kullanılan aksef, vücuttaki bakteriler ile mücadele ederek vücudunun bağışıklık sistemini tekrar toparlamasını sağlar. Bu yazımızda aksef nedir, nasıl kullanılır, aksef kullananlar için uyarılar nelerdir gibi bir çok sorunun yanıtını bulabilirsiniz.

Aksef Nedir? Nasıl Kullanılır?

500 mg 20 film tablet halinde satılan aksef, doktorların enfeksiyon tedavilerinde verdiği bir ilaç türüdür. İlacın her film tabletinde 500 mg sefuroksime eşdeğer miktarda sefuroksimaksetil bulunur. Ayrıca rejelatinize nişasta, krospovidon, kroskarmelloz sodyum, sodyum lauril sülfat, Mg-stearat, aerosil 200, H.P.M.C. 2910 5c P, titanyum dioksit(E171), hidroksipropil selüloz ilacın yardımcı maddeleridir.

İlaç aşağıda yer alan hastalıklar ve türevlerinin tedavilerinde hastalara yazılır.

  • Alt solunum yolları enfeksiyonları: Akut ve kronik bronşit, pnömoni vb.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonları: Kulak- burun- boğaz enfeksiyonları (otitis media, sinuzit, tonsillit, faranjit vb. )
  • Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları: Fronkül, piyoderma, impetigo vb.
  • Genitoüriner sistem enfeksiyonları: Piyelonefrit, sistit, üretrit vb.
  • Gonore: Akut ve komplike olmayan gonokokal üretrit ve servisit
  • Deri ve yumuşak doku enfeksiyonları :  Yara enfeksiyonu, apse, çıban, kıl kökü iltihaplanması vb.
  • İdrar yolu enfeksiyonları : İdrar kesesi – idrar kanalı iltihabı, böbrek iltihabı
  • Kemik ve eklem enfeksiyonları
  • Lyme hastalığı

Aksef Kullananlar İçin Uyarılar

İlacın içeriğinde bulunan maddelere karşı alerjisi bulunan kişilerin, gebelik ve emzirme dönemlerinde olanların doktora danışmadan ilacı kullanması önerilmez. Aksef doğum kontrol haplarının etkisini azaltan bir ilaçtır. Bu yüzden ilaç kullanımı süresince ikinci bir doğum kontrol yöntemi ile korunmanız önerilir. Aksef kullandıktan 2 saat öncesi ve sonra farklı bir bir antiasit  ilaç kullanmak ilacın etkisini azaltabilir. Aksef mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi, karaciğer enzimlerinde geçici yükselme gibi yan etkiler gösterebilir.

Aksef antibiyotik doktor reçetede nasıl öneride bulunduysa o öneriye uygun şekilde kullanılmalıdır. Doktor tavsiyesine uygun kullanılmayan ya da hatalı kullanılan ilaç, beklenen faydalarını vermeyebileceği gibi hastalığın gidişatını olumsuz etkileyebilir. İlaç her kullanımda tok karnına bir bardak su ile tüketilmelidir.