Aman Böbrekleri Üşütme: Egfr Nedir?

Egfr nedir, Egfr ne demek, Egfr anlamı, Egfr testi nedir

İnsan vücudundaki en önemli organlardan biri olan böbreklerin çalışma performansını değerlendiren bir test türü olan egfr nedir? İngilizce açılımı Estimated Glomerular Filtration Rate olan Egfr böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesinde ve olası bir böbrek hastalığının seviyesini belirlemede kullanılır.

Egfr Değeri Ne Olmalıdır?

Böbrekler vücudumuzda atık maddeleri filtreleyen, bu maddelerin kana karışmasını önleyen önemli organlarımızdan biridir. Böbreklerin bu atıkları filtreleme süreçlerine gfr ya da egfr adı verilir. Glomerüler Filtrasyon Hızı olarak da bilinen bu süreçte, glomerüliler böbreklerdeki kanı atıklardan ayıran küçük filtreye verilen isimdir. Glomerülerler böbreklerde gerçekleştirdiği filtreleme hızı hastanın cinsiyetine, yaşına vb. gibi unsurlara göre değişkenlik gösterir. Tam kan sayımı ile öğrenilebilen egfr testi genellikle doktor böbreklerde bir sorun tespit ettiğinde yapılır. Egfr testi sonucunda böbreklerin sağlık durumu, hastalığın seviyesi gibi bilgiler elde edilebilir. Egfr testi sadece böbrek kontrolü için değil böbrek nakli olmuş hastaların böbrek takibi için de gerçekleştirilir. Bununla birlikte böbrekleri yoran, böbrek kullanımını artıran ilaç kullanımı süreçlerinde de egfr testi istenebilir. Sağlıklı bir kişide olması gereken egfr değerleri aşağıdaki gibidir:

  • Erkekte : 0.6 – 1.3 mg/dL arasında
  • Kadında : 0.5 – 1.2 mg/dL arasında
  • Gebelerde : 0.4 – 0.8 mg/dL arasında
  • 0-1 ay arası bebekte : 0 ile 1 mg/dL arasında
  • 1 ay – 1 yaş arası : 0.1 – 0.8 mg/dL arasında
  • 1 – 16 yaş arası : 0.2 – 1 mg/dL arasında olmalıdır.

Egfr Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

Eğer kişide halsizlik ve bitkinlik, kansızlık, yorgunluk, çarpıntı, gastrit, iştahsızlık, kaşıntı, vücudun su toplaması, yüksek tansiyon, ciltte kuruma, idrar miktarında azalma ya da artma, cinsel fonksiyonlarda azalma gibi belirtiler varsa egfr düşüklüğünden şüphelenilebilir.

Egfr testi böbrekle ilgili bir sorun ya da hasar ihtimalinden şüphelenildiğinde tespit amaçlı yapılır. Bununla birlikte şeker hastalarının böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek, yüksek tansiyonun böbrekleri etkileyip etkilemediğini araştırmak için de uygulanır. Egfr testi ayrıca ailesinde ve aile geçmişinde böbrek hastalığı olanların takibinde, çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren kişilerde, doktorun farklı belirtiler sebebi ile böbrek fonksiyonlarını görmek istemesi gibi durumlarda uygulanabilir. Egfr’nin düşük olması böbrek fonksiyonlarında hasar olduğuna işaret eder bu yüzden yukarıda yer alan belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden doktorunuza görünmenizi öneririz.