İnşaat ve Tıp’ı birleştirdi: Drenaj nedir?

Öyle bir terim düşünün ki hem Tıp’ta hem de inşaatta kullanılsın imkansız değil, peki öyleyse drenaj nedir? Kelime anlamıyla bir sıvının dışarı çıkarılması işlemi drenaj nedir sorusunun yanıtı olabilir.

Drenaj Tıp ve inşaatı nasıl birleştiriyor?

Doktor da mühendis de aynı şeyi yapıyor. Fakat materyalleri farklı! Şöyle ki vücutta oluşan zararlı sıvıyı boşaltma işlemine de bir binanın dışından ya da yer altından binaya sızan suların uzaklaştırılması için yapılan kanallara da drenaj adı veriliyor. İnşaatta drenaj, altyapı elemanlarına zarar vermeden yapılan titizlik isteyen bir iştir. Her şeyin matematiği olduğu gibi drenajın da bir matematiği vardır.

Dış ve iç drenaj nedir? Drenaj nasıl yapılır?

Bina temelinden 50 ila 100 cm uzaklıkta ve 30-50 cm derinlikte açılan çukurun tabanına yerleştirilen borularla birlikte yapılır. Bu borular özellikle çimento harcı ile kapatılır ve üstünde bir aralık bırakılır. Rögarlara doğru ilerleyen bu borular sayesinde herhangi bir su birikintisi binaya zarar vermeden çıkarılır. İç drenaj ise, yeraltı sularının binanın alt yapı elemanlarına zarar vermesini önlemek amacıyla yapılan kuyunun adıdır. Genelde binanın merdiven boşluğu, asansör boşluğu ya da tesisat bacasına bırakılan kanal bodrum döşemesinin en az 2 metre derininde inilerek yapılır. Burada da 30-50 cm derinlik dikkate alınarak ince bir matematikle işlem sona erdirilir.

Tıp’ta drenaj nedir?

İnsan vücudunu binaya benzetmek doğru değil ancak drenajda yapılan işleme bakınca hemen hemen aynı denebilir. Örneğin vücuttaki apsenin bistüri ile kesilerek boşaltılması da drenaj işlemlerinden biridir. Tabi dış müdahale ile yapılan bu işleme açık drenaj denir. Ultrason, bilgisayarlı tomografi ile belirlenebilen iç karın apsesi gibi rahatsızlıklarda drenaj işlemi ise kataterle yapılır. Bu işleme ise perkütan drenaj denir.

İnşaatta iki çeşidi olsa da drenaj açık kapalı ve pertükan olarak Tıp’ta kendisini gösterir. Kapalı drenajı inceleyecek olursak, hava ya da ısının giremeyeceği şekilde uygulanan drenaj toraks tüpü ile yapılabilir.

En sık yapılan drenaj işlemlerinden biri de mide drenajıdır. Özellikle zehirlenmeler, mide ülseri gibi durumlarda mideye yapılacak ufak bir cerrahi operasyonla midenin boşaltılmasını sağlayan bir uygulamadır. Özetle drenaj inşaatta binayı kurtarırken insan üzerinde de hayat kurtarıyor denebilir.