Tüm Dünya Merakta: Brexit Nedir?

blank
brexit nedir, brexit ne demek, brexit anlamı

Avrupa Birliği’nden ayrılmak için referanduma giden İngiltere ile gündeme gelen ve herkesin merak ettiği kelime brexit nedir? Brexit Birleşik Krallık’ın Avrupa birliğinden ayrılması anlamına gelir. Geçmişte Yunanistan için kullanılan Grexit (Greece-exit) ile benzerlik gösteren durum, Yunanistan’ın Euro bölgesinden çıkma isteği ile o dönem gündeme gelmiştir.

Brexit Nedir? Ne Anlama Gelir?

Brexit, Birleşik Krallık’taki çeşitli siyasi partilerin, grup ve kişilerin 1973’ten bu yana yürüttüğü siyasi bir hedeftir. Bu hedef 1973’te Birleşik Krallık’ın  Avrupa Birliği’ne ve Avrupa Ekonomik Topluluğu’na katılmasından beri planlanan bir hedeftir. Avrupa Birliği Antlaşması’nın 50. maddesi tüm üyelerine Avrupa Birliğinden ayrılma hakkı tanır, İngiltere de bu hakkı kullanabilmek üzere 1975 ‘te ilk referandumuna gitmiştir. İlk referandum %67 oy ile AB üyeliğinin devam etmesi yönünde karar almıştır. Ancak hedefine ulaşmak isteyen parti ve gruplar konuyu tekrar gündeme getirmiş ve 2016 yılında bir kez daha referanduma gidilmiştir. Yapılan bu referandumda seçmenlerin %52’si Avrupa Birliğinden çıkılması yönünde oy kullanmıştır. Brexit referandumu adı verilen bu referandumdan sonra İngiltere başbakanı David Cameron istifa ederek görevini sonlandırmıştır.

Brexit Dünyayı Nasıl Etkiledi?

Birleşik Krallık’ın bu kararı tüm dünya piyasalarında önemli gelişmelere yol açar. İngiliz Sterlini, Amerikan Doları, EURO,  Avustralya Doları, Hindistan Rupee’si ve Danimarka Kronu brexitten son derece olumsuz bir şekilde etkilenmiştir. Avrupa, Amerika ve Hindistandaki borsalar düşüşe geçmiş, borsa yüksek oranda hisse kaybı yaşamıştır.

Brexit ile Lizbon Anlaşması’nın 50’inci maddesinin hayata  geçirilmesi siyasi anlamda da büyük çalkantılara yol açar. Birçok İngiliz siyasetçisi, bakan ve bürokrat istifasını vererek bu durumu kabul etmemiş ve ülkede ciddi anlamda tartışmaların oluşmasına yol açmıştır. Brexit’i destekleyen kişiler ile karşı olan kişiler karşılıklı sert söylemlerde bulunurken, sosyal medya da bu konudan nasibini almış ve halk brexit’i destekleyenler ve desteklemeyenler olarak ikiye ayrılmıştır. En sonunda AB üyesi ülkelerin liderleri ile İngiltere Başbakanı Theresa May brexit konusunda anlaşmaya varmış ve bazı kurallar çerçevesinde ortada buluşmuştur. Anlaşma 15 Ocak 2019 tarihinde oylanmıştır. Oylamaya İngiltere Parlamentosu’nda milletvekilleri katılmış, ancak parlamentodaki oylama 230 oy farkla (202’ye karşı 432 oyla) reddedilmiştir.