Ayt Nedir? Ayt ile Neler Değişecek?

ayt nedir? ayt ile hayatımızda neler değişecek?

AYT Nedir ? AYT’nin Detayları Nelerdir?

Ayt nedir? Üniversiteye giriş için tabi tutulmuş, LYS sınavının yerine getirilmiş, “Alan Yeterlilik Testi” açılımıyla karşımıza çıkan bir sınav türüdür Ayt nedirin cevabı. Hemen hemen herkesin hayalini kurduğu üniversiteye adım atabilmek için TYT olarak adlandırılan “Temel Yeterlilik Testinden” sonra gerçekleştirilen 2. ve sonuncu sınavdır. Bu sınav sonucuyla ilgili üniversitelerin lisans programlarına yerleşebilmeniz için girilmesi gerekmektedir.

AYT Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir ?

AYT sınavında sınav boyunca sadece tek kitapçık verilmesiyle birlikte bu kitapçığın içerisinde 4 farklı test bulunmaktadır.
• Bu sınavda puanların hesaplanıp kullanılabilir olması için 4 farklı testin en az 2 testinin cevaplanması gerekmektedir.
• Adayların isteği doğrultusunda 4 farklı testin hepsini de cevaplayabilme şansları bulunmaktadır.
AYT için belirlenmiş olan süre zarfı 180 dakika ile sınırlıdır.
• Bu sınavda üniversite adayı için yerleştirme puanına etkisi %60 olacak.
• İkinci oturum olarak nitelendirilen bu sınavda 4 farklı testin içeriğini sıralamak gerekirse bunlar ;
o Türk Dili ve Edebiyatı – Sosyal Bilimler I ( Edebiyat 24 – Coğrafya I 6 – Tarih I 10 ) 40 Soru
o Matematik 40 Soru
o Sosyal Bilimler II ( Coğrafya II 11 – Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 6 – Felsefe Grubu 12 – Tarih II 11) 40 Soru
o Fen Bilimleri ( Fizik 14 – Kimya 13 – Biyoloji 13 ) 40 soru
• Eşit Ağırlık, Sayısal, Sözel olmak üzere sınav sonucunda 3 farklı puan oluşacak.
• Sınav puanınızın hesaplanabilmesi için yine 180 puan barajı bulunmaktadır.
• YKS olarak adlandırılan üniversiteye giriş sınavlarının tümüne girebilmek için lise mezunu olmak yeterli olacak olup lise mezunu olan herhangi bir birey bu sınavlara girebilir.

AYT’nin Getirdiği Değişiklikler

Bu sınav ile birlikte bazı adayların yüzünü güldürecek bazı adayların ise olumsuz etkileneceğini düşündüğü değişiklikler birlikte geliyor. İlkiyle başlayacak olursak, adayların kendi alanınındaki testlerini bitirmek şartıyla sınav salonunu sınav süresi bitmeden terk edebilecek. Bilindiğinin üzere AYT sınavında 4 farklı branşta olacak olan bir sınav. Bundan yola çıkarak sadece kendi alanının sorularını çözecek olan adaylar için süre kısıtlaması olmayıp herkese verilen süre verilecek. Böylelikle sadece kendi alanını çözecek adayların soru çözmek için zamanları uzamış olacak. Farklı alanlarda çözülen soruların kendi alanlarında ne doğruları ne de yanlışları hiçbir şekilde etkide bulunmayacak. Her bir alan için sayının kesin olarak ilan edilmemesiyle birlikte sınavda tek kelimelik veya tek sayılık cevaplı açık uçlu sorular da yer alacak. YKS’nin tamamını başarıyla tamamlamış öğrencilerin bölüm tercihi ederken LYS de olduğu bölümlerden aynen olduğu gibi tercih yapılabilecek. Yani bölümlerin alanlarında hiçbir şekilde değişiklik söz konusu olmayacaktır.

Örneğin, PDR bölümü geçtiğimiz senelerde eşit ağırlıktan aldığı gibi bu yeni sistem sonrası da eşit ağırlıktan almaya devam edecek.