ARFF Nedir?

blank

ARFF Nedir?

Son yılların popüler mesleklerinden biri olan, havaalanlarında oluşabilecek herhangi bir acil durumda müdahale etmekle görevli memur teşkilatı, yani ARFF nedir? Açılımı Aircraft Rescue and Fire Fighting olan ARFF, Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibidir. Bu ekipte yer alan ve aktif olarak çalışan kişilere ise ARFF memuru denir. ARFF ‘ler 2005 yılına kadar itfaiyecilerin bünyesinde çalışmıştır. Ancak daha sonra bakanlık kararı ile ayrı bir meslek dalı olarak çalışmaya devam etmiştir. Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına göre eğitim alarak mesleğe hazırlanan ARFF memurları havaalanları içerisinde çalışır. Havaalanları içerisinde ya da uçuş sırasında meydana gelebilecek tüm acil durumlar için ARFF memurları tedbir alır. Ayrıca yine havaalanında oluşabilecek yangın ve teknik arızalardan kaynaklı kazalar için alınacak önlemlerle de ARFF memurları ilgilenir. ARFF ekipleri tedbir amaçlı havaalanlarında bulundukları gibi uçakların bakım ve onarımları yapılırken de pistte bulunabilirler.

Nasıl ARFF Memuru Olunur?

ARFF memuru olabilmek için KPSS ‘ye girerek gerekli not ortalamasını almak gereklidir. Ancak bununla beraber bazı ARFF memuru olma şartları bulunur. Bu şartlar;

  • Erkek olmak
  • En az 1.70 santimetre boyunda olmak
  • 28 yaşını aşmamış olmak
  • Meslek Yüksek okulu mezunu olmak
  • Boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 10 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak
  • Fiziki ve psikolojik olarak herhangi bir rahatsızlığa sahip olmamak ( Astım, bronşit, nefes darlığı, epilepsi, renk körlüğü, kekemelik, sağırlık, ileri derecede görme bozukluğu vb. )
  •  Sağlık Kurulu Raporu almış olmak ( Sağlık raporu yurdun her yerinde ARFF memuru olarak görev yapabileceğine dair alınır. )

Bu şartları yerine getiren ve KPSS sınavından yeterli not ortalamasını alan kişiler ARFF memuru olmaya hak kazanır. ARFF ekipleri olası bir acil duruma karşı,  yedi gün yirmi dört saat olmak üzere vardiyalı olarak çalışır. Havaalanları resmi tatil ve bayram günlerinde de açık olduğu için, ARFF memurlarının herhangi bir resmi tatili yoktur. Mesleki hayatları boyunca belirli zamanlarda farklı eğitimler alarak kendilerini geliştiren ARFF teşkilatı, havaalanlarının ve uçuş güvenliğinin olmazsa olmazlarından biridir.