Bir Tür Kanser mi? Aplastik Anemi Nedir?

aplastik anemi nedir ve neden olur, aplastik anemi tedavisi

Aplastik anemi kemik iliğinden kaynaklanarak meydana gelen bir tür rahatsızlıktır. Kemik iliği kanda bulunan kırmızı kan hücreleri (eritrosit), beyaz kan hücreleri (lökosit) ve trombositleri üretmekle görevlidir. Bu rahatsızlık kan hücrelerinin vücut için yeterli miktarda üretilememesi, kemik iliğinin görevini yerine getirememesi sonucu meydana gelir. Yazımızın devamında aplastik anemi nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir gibi konular hakkında derlenmiş bilgileri bulabilirsiniz.

Aplastik Anemi Belirtileri

Aplastik anemi belirtileri azalan kan hücresine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer kırmızı kan hücresi (eritrosit) azalırsa aşağıdaki belirtiler meydana gelir :

  • Halsizlik
  • Baş ağrısı
  • Soluk ten rengi
  • Kalp çarpıntısı

Eğer trombosit azalırsa aşağıdaki belirtiler meydana gelir :

  • Burun kanaması
  • Diş eti kanaması
  • Vücuda gelen küçük darbelerde ya da durduk yere deride görülen morarma ve kararmalar

Eğer beyaz kan hücresi azalırsa aşağıdaki belirtiler meydana gelir :

  • Vücutta bulunan enfeksiyonun artmış olma riski
  • Herhangi bir enfeksiyon ya da iltihap toplama durumunda vücudun hastalığı kontrol altına alama durumu

Aplastik Anemi Neden Olur?

Aplastik anemi bağışıklık sistemini çökerten, vücuttaki kan hücrelerinin ciddi seviyelerde azalmasına sebep olan bir hastalıktır. Bu hastalık kişinin direnç sistemini alt üst ederek vücuttaki enfeksiyon ve virüs, bakteri vs. gibi zararlı etkenlerin çok daha hızlı ve kolay bir şekilde yayılmasına sebep olur. Ayrıca kişi dışarıdan gelebilecek hastalıklara da tamamen açık hale gelir.

Aplastik anemi genellikle bağışıklık kaynaklı sebeplerden meydana gelir. Ayrıca kalıtsal ve idiopatik kaynaklı olarak da gözlenebilir. Tüm bunlar dışında aplastik anemi; zirai ilaçlar, benzin gibi kimyasal maddelere maruz kalmak, hepatit ve HİV, yüksek düzeyde alınan kemoterapi tedavisi ve radyasyon gibi sebeplerden de meydana gelebilir. Lupus ve romatizmal artrit ve kanserin metastaz yaparak kemik iliğine sıçraması da aplastik anemine sebep olabilir.

Aplastik Anemi Tedavisi

Aplastik anemi eğer hiçbir belirti göstermiyorsa bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Sadece düzenli takip yapılması gerekir. Bununla birlikte ciddi durumlarda hastaya kırmızı kan hücresi ve trombosit transferi yapılabilir, kök hücreleri faaliyetlerinde artış sağlayabilmek ve bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için ilaç tedavisi uygulanabilir.