Otomobillerde Güvenlik Sistemleri : ASR Nedir?

blank
asr nedir, asr nasıl çalışır, asr nin görevi nedir

Günlük hayatımızın önemli bir yerini dolduran otomobillerin güvenli bir şekilde üretilmeleri hem can hem de mal güvenliğimizin korunmasına yardımcı olur. Özellikle fren sistemlerinin doğru ve sağlıklı bir şekilde tasarlanması, tekerleklerin sürüş sırasında sağlıklı bir şekilde görevini yerine getirmesi olası kazaların önüne geçilmesine yardımcı olur. Bu yazımızda otomobillerin güvenlik sistemleri içerisinde önemli bir yere sahip olan asr nedir, asr ‘nin görevleri nelerdir gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

ASR Nedir? Ne İşe Yarar?

ASR ( anti patinaj sistemi) otomobillerin tekerleklerinin patinaj yapmasını önlemek için geliştirilmiş bir sistemdir. Genellikle 2000 yılı sonrası üretilen araçlarda bulunan ASR,  genellikle güçlü ve arkadan itişli araçlarda kullanılır. Gaza fazla yükleme yapıldığı durumlarda asr sistemi devreye girer. Yoğun trafikte çok hızlı bir şekilde ilerlemek gerektiğinde ve gaz pedalına hızlıca basıldığında asr patinajın önüne geçer. Patinaj araç tekerleklerinin ileriye gitmeden kendi etrafında dönmesi ile meydana gelir. Bu dönüşler esnasında araç hiçbir şekilde ilerleyemez ya da çok az ilerler. Motor ne kadar güçlüyse aracın patinaj yapma riski de o oranda artar. Bu yüzden son model güçlü motora sahip bir çok araç günümüzde anti patinaj sistemine sahiptir.

Türkçeye “Anti Schlupf Regelung” kelimelerinden, Almanca’dan geçen ASR ‘de tüm lastiklerin dönme hızını algılayan bir mekanizma bulunur. Bu mekanizma olası bir patinaj anında hangi lastiğin patinaj yapacağını önceden algılayarak o lastik üzerinde frenleme sistemi uygular. Bu sayede hem lastiğin patinaj yapması önlenmiş olur hem de aynı anda motorun yakıt seviyesi ve ateşleme miktarı azaltılır.

ASR sayesinde aracın tekerleklerine otomatik olarak bir fren sistemi uygulanmış olur. Araç hiçbir şekilde patinaj gerçekleşmeden kısa süre içerisinde hızını düşürür. Araç yavaşlayıp tekrar harekete geçmeye başladığında sistem yine otomatik olarak motor ve tekerleğe yaptığı müdahaleyi ortadan kaldırır.

Anti patinaj sisteminde en çok tekerleklerde bulunan hız algılayıcılarına, ABS fren sistemine ve elektrik kontrol ünitesine iş yükü biner. Sistem bu parçalardan faydalanarak patinaj oluşumunu engeller. ASR sistemi, ABS fren sistemine ve enjektör sistemine sahip tüm otomobillere uygulanabilir.