Doğanın Cennet Hali : Longoz Nedir?

longoz nedir ve nasıl oluşur, longoz nerede, iğneada longoz

Türlü çeşitteki ağaçları, harika görünümü ve nadir bulunuşu ile oldukça önemli olan, ekosistemin en harika örneklerinden biri, longoz nedir? Longoz kendine has bir ekosistemi olan orman türüdür. Subasar ismi ile de bilinen longozda denize doğru akan dereler kum taşıyarak, kıyıda kum birikimine sebep olur. Biriken bu kumlar kıyıda set oluşturarak dere ağzını kapatır ve akarsuyun biriktiği noktada özel bir orman türü meydana gelir.

Longoz Nasıl Oluşur?

Longozlar kış ve ilkbahar mevsimlerinde su altında olur. Yaz ve sonbahar mevsiminde ise suyun bir kısmı çekilir. Genellikle tropikal orman türünde olan longoz ormanlarının varlığını devam ettirebilmesi için suyun devamlı var olması gereklidir. Çünkü su varlığı kaybolmaya başladığında longozların taban seviyesi düşer ve bu longoz ekosisteminin özelliğini kaybetmesine sebep olur. Ayrıca su longoz ormanlarına kil ve organik materyal taşır. Bu kil ve organik materyaller longoz topraklarını mineral ve organik materyal yönünden zenginleştirir. Bu da ormanın beslenmesine ve varlığını sürdürmesine yardımcı olur. Longoz ormanları yağmur ormanları ile benzer özellikler gösterir. Tıpkı yağmur ormanları gibi düzenli yağışa ve hava nemine ihtiyaçları vardır. Ancak yağmur ormanlarından farklı olarak longoz ormanlarının varlığı daha çok taban suyuna bağlıdır. Taban suyu ne kadar fazla ve yeterli olursa longozun varlığını sürdürmesi kolaylaşır.

Longoz ormanlarında yalnızca bir ya da birkaç ağaç türü yoktur. Orman ağaç bakımından son derece zengindir. Longoz ormanlarında genellikle; dişbudak, kızılağaç türlerine rastlanır. Bitki olarak ise göl soğanı, su menekşesi gibi bitkileri ünlüdür. Longoz ormanlarında balıkçıl, kara leylek gibi kuş türlerine de rastlanabilir.

Longoz ormanları nadir bulunan orman türleri arasındadır. Türkiye’de üç adet longoz ormanı bulunur. Bunlardan en büyüğü ve en ünlüsü Kırklareli İğneada ‘da bulunan longozdur. Bunun dışında Sakarya Acarlar ve Sinop Sarıkum’da da longoz ormanlarına rastlanabilir. Ayrıca Samsun Kızılırmak Deltası’nda da longoz ekosistemine ait çok küçük kalıntılar mevcuttur. Tüm bunların dışında ülkemizde alüvyal-subasar ekosistem türü kalmadığı için mevcut olan longoz ormanlarının korunması ve varlıklarını sürdürmesi oldukça önemlidir.