Tartar Nedir?

Tartar Nedir?

Diş macunu reklamlarında adını sıkça duyduğumuz ve diş sağlığımızı tehdit ederek ciddi rahatsızlıklara yol açan tartar nedir? Diş hekimlerinin kalkülüs olarak tanımlandırdığı, halk arasında ise diş taşı olarak bilinen tartar dişlerin üzerinde sertleşen bir plaktır. Tükürükte bulunan mineral ve plaklardan kaynaklanan tartar, dişler üzerinde oluşabileceği gibi diş eti çizgisinin altında ya da üzerinde de meydana gelebilir. Diş eti dokularına zarar vererek onları tahriş eden tartar tedavi edilmediğinde çürük başta olmak üzere ciddi diş eti hastalıklarına yol açar.

Tartar Nasıl Oluşur?

Dişlerin üzerinde bulunan plağın mineralize olması ile oluşan tartar dişlerde sarı ya da kahverengi bir görünüme sebep olur. Tartarın oluşma sebebi kişiden kişiye göre farklılık gösterir. Ağız ve diş sağlığına önem vermemek, dişleri düzenli olarak fırçalamamak tartarın başlıca sebeplerinden biridir. Tüketilen besinlerde bulunan mikro bakteriler dişlerin üzerinde birikme yapar. Eğer ağız ve diş sağlığı bakımı eksik ya da yetersizse dişler üzerinde oluşan bu bakteri plakları ortalama 14 – 15 gün içerisinde diş taşına yani tartara dönüşür.

Yanlış beslenme alışkanlıkları da tartar oluşumuna sebep olan faktörler arasında yer alır. Örneğin karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenme diş taşı oluşumunu tetikler ve hızlandırır.

Tartar Oluşumu Nasıl Önlenir?

Tartar eğer temizliği ihmal edilirse uzun vadede diş eti iltihabı, çürük ve diş eti hastalıklarını da beraberinde getirir. Ayrıca görünüm olarak da oldukça çirkindir. Dişlerinizdeki tartar birikimlerini önlemek için öncelikle tartar oluşumuna karşı etkili bir diş macunu ile dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız gerekmektedir. Diş fırçalamanın yanı sıra diş ipi kullanmak da plak ve tartar birimini büyük oranda azaltır. Dişlerinizde tartar birikimi hali hazırda oluşmuşsa bu tartarlar ancak bir diş hekimi tarafından temizlenebilir. Detertraj adi verilen bu diş taşı temizleme işleminde diş eti çizgisinin altında ve üstünde oluşmuş olan tartarları temizlemek için özel aletler kullanılır.

Eğer çok sık kahve ve çay tüketiyorsanız, diş sağlığınıza dikkat etmiyor, sigara kullanıyorsanız dişlerinizde tartar birikimi oluşabilir. Bu birikimi dişlerde görülen sarı ve kahverengi lekelerden anlayabilirsiniz. Dişlerinizde bu tip lekelenmeler gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden bir diş hekimine görünmeniz, diş sağlığınızı korumanız açısından son derece önemlidir.