Turnike Nedir?

turnike nedir, turnike nasıl yapılır, turnike uygulaması, turnike işlemi

Turnike nedir sorusunun cevabı günlük hayatta ve ilkyardımda mutlaka ihtiyacınız olacak bir cevaptır. Turnike, boğucu sargı olarak da bilinir. Atardamar, kılcal damar ve toplardamarın tamamıyla boğulup, dolaşımın o bölgenin altında tamamen durmasını sağlama işlemidir.

Turnike Ne Zaman Yapılır?

Turnike uygulaması organ kopmasında, birden fazla kanaması olan yaralı olduğu zaman, tüm kanama metotları denendiği halde kanama durmuyorsa ve yaralı taşınmak zorundaysa uygulanır.

Turnike Nasıl Yapılır?

Olay sırasında ilk önce güvenlik sağlanır ve daha sonra 112 aranır. Turnike işlemi 7- 8 cm genişliğinde bir bez ile yapılır. Uygulanacak olan bölge üst kol ve üst bacaktır. Turnike işlemi tek kemikli bölgelere uygulanır. Turnike uygularken bölge bez parçası ile bir tur atılıp sıkılır ve sonra sıkı bir şekilde düğüm atılır. Düğümün üstüne bir dal parçası veya kalem konulup, ikinci düğüm bu cismin üstüne atılır. Sonra saat yönünde çevrilip, kanama durana kadar sıkılır. Kanamanın durduğu görüldüğü zaman sıkma işlemi durdurulur.

Çevrilmiş olan cisim de sıkılan bölgenin gevşememesi için ayrı bir bez ile tekrar bağlanıp, sabitlenir. Yaralının yanağına turnikenin yapılış saati yazılır. Bu turnikeyi 15 dakika da bir gevşetmek için oldukça önemli bir işlemdir. Kişinin alnına “T” yazılır. Bu harf de yaralıya turnike yapıldığının göstergesidir. Yaralı turnike uygulanmış olan bölge dışarıda kalacak şekilde üstü örtülüp, ayakları yerden 30 cm yükseltilip, yatırılır. Yani yaralıya şok pozisyonu verilir.

Yaralıya herhangi bir şey yedirilmez. 1nın üzerinde 15-20 dakika geçtiyse mutlaka turnike çok kısa süreliğine gevşetilir. Bu işlem ile temiz kanın hücrelere gönderilmesi sağlanır. Yoksa dokular zarar görülür. Kirli kanın dolaşıma dahil edilmemesi gerektiği için, gevşetme işlemi yaklaşık 5-10 saniye sürmelidir.

Turnike Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kopmuş olan parça temizlenmez, suyla veya başka bir şey ile yıkanmaz. Kopmuş olan parça mutlaka soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. Kopan parçanın üstüne yaralının adı, soyadı, parçanın ne zaman koptuğu yazılıp, yapıştırılmalıdır. Parça yaralıyla aynı anda hastaneye götürülmeli ve ilgili kişilere verilmelidir. Yaralının solunumu ve bilinci sürekli olarak kontrol edilmelidir. Ambulans gelene kadar, yaralının başından ayrılmamalıdır.