İşitmenize sağlık: Odyometri nedir?

odyometri, odyometri nedir

Kulağa bir teknolojik cihazdan bahsediliyor hissi verse de aslında kulağın ta kendisiyle ilgili olan odyometri nedir? Duyma yetisinin var olduğunu ve hatta duyma yetisi oranının belirlenmesini sağlayan işitme testine denir. Bu testi yaptıranların kulaktaki çınlama hissini nasıl duyduğunu biliyoruz ancak odyometri kulak sağlığının ölçülmesi anlamında önemlidir.

Odyometri çeşitleri neler?

Duyma yetisi ile ilgili test ve ölçümlemeyi sağlayan odyometri değişik frekanslarda olan seslerin ölçümü için saf ses odyometrisi, kullanılır. Bu odyometri türünde kişiye değişik tonlarda sinyal sesleri uygulanır. Yüksekten düşüğe, düşükten yükseğe ses eşiği verilen bu test tipinin ölçümü yapılan kişi sesleri duyabildiğini konuşarak değil elinde olan bir sinyalle duyabildiği seslerde tepki vermesi istenir. Konuşma odyometrisinde ise insan sesinin kullanılarak değerlendirme yapılmak istenir. Öyle ki mikrofon verilen kişi bu test sırasında mikrofonla uzmanların söyledikleri cümleleri okuyor. Daha ileri işitme sorunlarında bu test uygulanıyor.

Odyometri testlerinde ne belirlenir?

Kulaklarınızın duyarlılığını ölçme ve değerlendirme testindeki başarısızlık gerçekten hayatınızı etkileyebilir. Bu testlerle sadece işitme sorunu değil konuşmayı ayırt etmek, en rahat dinleme seviyesi, rahatsız edici seviyeleri ölçme gibi bazı ölçümler de yapılabiliyor. Akustik refleksin de ölçülebildiği bu testlerin yapılma nedenleri arasında kişilerin, kulak çınlaması, basınç, işitme kaybı problemi gibi sorunlarla doktora başvurduğu görülmektedir.

Odyometri ölçümünü sadece doktor mu yapar?

Kulak Burun Boğaz uzmanları da odyometri testi yapabilir ancak bu testi yapmak için özel bölümler de mevcuttur. Yani odyometri testini sadece uzmanlar yapmayacağı gibi bu test için üniversitelerde özel bir bölüm de vardır. Odyometri, bölümünün kurulma amaçlarından biri de işitme kaybı ve bununla birlikte gelen denge bozukluğu gibi sorunların tespitinde bilimsel yöntemleri kullanabilen uzmanların olmasıdır. Her şeyin bir uzmanı var evet! Odyometristler Kulak Burun Boğaz uzmanları tarafından belirlenen sorunların ardından işitme yetisinin oranını ölçek için uzmanlardan net bir test ile hastalığın tamamen teşhisi için görev yaparlar. Bunu şöyle düşünebilirsiniz, bir ortopedi doktoru bacaktaki kırık ya da hasarı tespit eder, radyoloji uzmanı bu test için röntgen çekerek rapor yazar ve doktor bu doğrultuda doğru tedaviyi uygular. Dolayısı ile her alanın bir uzmanı her zaman olmalıdır.