Bağışıklık sistemi savaşçısı: Nötrofil nedir?

blank
nötrofil nedir, nötrofil ne işe yarar

Biricik vücudumuzu hastalıklardan koruyan bağışıklık sisteminin bir numaralı savaşçısı olan nötrofil nedir? Alyuvar hücreleri ailesinin tartışılmaz en verimli üyelerinden biri olan nötrofiller kemik iliği tarafından üretilen önemli bir hücredir. Vücuttaki enfeksiyon alanlarına taşınan nötrofiller kanı bir ulaşım yolu olarak kullanıp tüm vücuda yayılmayı başarırlar. Enfeksiyonlu bütün mikroorganizmalara bir tür kimyasal madde salgılayan nötrofillerin sayısı kişinin sağlıklı olup olmama durumuna göre değişiklik gösterir. Yani sağlıksız bir insanda nötrofillerin sayısı çok daha fazla olabilirken sağlıklı bir kişide bu oran normal olacaktır.

Nedir bu nötrofil düşüklüğü?

Bağışıklık sisteminin koruyucu askeri nötrofillerin olağan sayısı 500’dür. Kan tahlili yaptırdığınızda nötrofil sayınızın düşük olduğu sonucuna ulaşırsanız bunun diğer oranlarda olduğu gibi birden fazla nedeni olabilir. Yani kanda nötrofil düşüklüğü B12 ve folik asit eksikliği, bakteriyel enfeksiyonlar, kansızlık ya da aşırı kansızlık, lösemi, dalak büyümesi gibi hastalıkların nedeni olabilir. Tabii bu ciddi hastalıkların yanı sıra ilaçların etkisi, kusma psikoz gibi bazı nedenlerden de nötrofil düşüklüğü meydana gelebilir.

Nötrofil yüksekliği nedir?

Normal rakamı 500 olan nötrofillerin düşüklüğü ciddi hastalıkların işareti olabilirken yüksekliği de bu tip hastalıkların habercisi olabilir. Şöyle ki kan tahlili sonuçlarında nötrofil oranının 8000’den fazla olduğu durumda ise, stres, böbrek yetmezliği, zehirli üre, enfeksiyon, anemi, gebelik, ilaç etkisi, miyelodisplastik sendromu gibi pek çok hastalığın da habercisi olabilir. Öyle ki bazı ilaçların da nötrofil sayısında aniden değişime neden olduğu söylenebilir. Nötrofil oranındaki dengesizlikler ise nötropeni adı verilen bir rahatsızlıktır.

Kan tahlilinde NEU işaretiyle gösterilen nötrofilin sayısal oranı çok önemli. 500 nötrofil sayısı normalken hastalıkla savaşan nötrofil sayısı mikrolitre başına 1500’ün altına düşmemelidir. Örneğin soğuk havalarda ya da sağlıksız, dengesiz beslenme söz konusu olduğunda vücut savunma sisteminin devreye girmesi açısından nötrofil sayısının mutlaka ama mutlaka 1500 olması gerekmektedir. Çok düşük nötrofil sayısı hayatı bile tehdit edebileceği gibi enfeksiyonlara da yol açabilir.

Kan tahlili sonucunuzu herkesten önce doktorlara göstererek hastalığınızın  teşhisi için mutlaka doktorunuzdan alacağınız tavsiyeleri dikkate almalısınız. Bu değerlerin herhangi bir ciddi hastalık ya da basit atlatılabilir hastalıklar olabileceğini unutmamalısınız.