Ornitolog nedir?

Bu kelime aslına bakılırsa halk arasında son zamanlarda sıkça sorulan ve tıbbi bir terim sanılan fakat araştırıldığı vakit hiçte sanıldığı gibi bir tıp terimi olmadığı görülür. Peki Ornitolog nedir, ne demektir? Ornitolog, kuşların bilimini inceleyen, bütün kuş aleminin yapı, şekil, ses, tüy, renk, uçuş, göç, yaşama ve beslenme gibi birçok şekilleri inceleyen bilim dalına denmektedir.

Ornitolog‘un tam olarak Türkçe karşılığı kuş bilimci’dir. Kuşları gözlemleyen rehber olan Ornitologlar’ın görevi kuşlar hakkında ne varsa onları araştırmakla yükümlü olup bilinmeyen esrarengiz birçok kuş türlerini bulmak, nasıl uçtukları ve nasıl çoğaldıklarına dair tüm bilinmeyenleri incelemektir.

ORNİTOLOGLARIN ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?

Ornitolog kısaca kuş bilimi olarak bilinir, dünya üzerinde yer alan 8.700 tane farklı kuş türlerinin dağılımlarını incelemektedir. Bu incelenen kuşların hepsinin neredeyse tek tek davranışlarından göçlerine, ekolojilerinden diğer bilinmeyen bilgilere kadar araştırmaya ornitoloji denmektedir.

Ornitologların çalışma alanı geniş olduğu gibi detayları ve konuları da bir o kadar büyük bir kısmı oluşturmaktadır. Tabi ki eline fotoğraf makinası alan herkese ornitolog demek yanlış olur. İşini meslek edinmiş, kuş dünyasına kendisini adamış ve bu konuya birçok katkı sunan bilim insanları çok daha azdır. Kuşlar hakkındaki bütün araştırmaları yapan ornitologlar, üniversitelerin ilgili bölümlerinde bulunan profesörlerin yanı sıra asistanlarda bu işe gönül vermiştir. Fakat genel olarak işini çok seven ornitolog profesörler bu işe ömürlerini vermişlerdir.

PEKİ ORNİTOLOG NASIL OLUNUR, ŞARTLARI NELERDİR?

Kuş biliminde görev alan bilim adamların görevi, özel olarak kuşları ve türlerini, bütün kuşların kendi türünü (cinsi, büyüme aşaması, coğrafi bölgesi, nüfusu) araştırır ve izleyerek kayıt eder. Dünyada birçok ülkedeki ünlü üniversitelerde, kuş bilimi alanında farklı ve özel eğitim verilmektedir. Peki Türkiye’de ornitolog olabilmek için nasıl vasıflara sahip olmak gerekir? Bunun için biyoloji alanının bitirilmesi ve biyologların ilgi alanı olarak bu konulara yönelmesi durumunda da kuş bilimci olunabilmektedir. Ayrıca ornitolog uzmanlığı biyoloji bölümünün alt dalı olarak bilindiğinden ornitolog olunabilmektedir.

Türkiye de dahil olmak üzere Dünya genelinde Ornitolog dernekleri ve kuruluşları bulunmaktadır. Kuşların yaşamına ait her konuyu inceleyen dernekler ayrıca kuşlara zarar verilmemesi için de göğüslerini siper etmişlerdir. İnsanların evcil hayvan besleme konusunda pek çok kez tercih ettiği kuşlar konusunda da Kuşların bakımları hakkında insanlara birçok kez yardımcı olan dernekler, bilinçsizce kuşlara zarar verilmesine karşıda savaşmaktadırlar. Haliyle kuş avlarına da karşı olan derneklerin çeşitli protestoları ve etkinlikleri olmuştur.

TÜRKİYE’DE ORNİTOLOGLARIN ÇALIŞMALARI NELERDİR?

Türkiye’de, kuşların cinslerinin geliştirilmesi ve korunması için çeşitli kampanyalar yapılmıştır. Bu etkinliklerde kuş avlarının yapılmaması ve kuşların daha çok korunması için kuş güzellik yarışmaları gibi çeşitli etkinlikler düzenlenmiştir. Türkiye’deki birçok dernekler dünyaca ünlü dernekler ile bağlantılı olduğundan dolayı ortak faaliyetlerde de bulunmaktadır.

Kuşları korumak istiyorsanız ve onları doğanın bir parçası olarak görüyorsanız ki öyle olmalı bu güzel yaratıkları yetiştirme ve beslemeye ilgi duyanlar ilgili derneklere giderek bilgi alabilir yahut beraber çalışabilirler. Ülkemizde bu konuda yardımcı olacak kurumları sıralamak gerekirse, çeşitli Biyoloji dernekleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, birçok üniversite ve veteriner gibi kurumlar çeşitli ortak çalışmalar düzenlenmektedir.

Hayvan ve doğa sevgisi aşılamak amacıyla bilhassa gençler için öğretici ve eğitici olması için daha fazla ortak çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde bulunan ornitoloji dernekleri belirli zamanlarda toplanıyor ve çeşitli konferans, konuşma, etkinlik ya da benzeri düzenlemeler ile konuşmalar yaparak toplumu bilgilendirmeye devam ediyor.