Bu belirtiler onu işaret ediyor: Miyom nedir?

Kadınların erkeklere göre karmaşık yapısı var doğru bu yapı dolayısıyla beraberinde getirdiği birbirinden ilginç hastalıklardan biri olan miyom nedir? Miyom rahim ya da rahim ağzında görülen kas dokusunun normal dışı büyümesi durumudur. Rahimdeki kas tabakasının içinde bulunan kas hücrelerinin anormal büyümesiyle oluşan miyomlar çok ciddi hayati sonuçlara neden olabilir.

Her kadında miyom oluşabilir mi?

Miyom oluşumu zor gibi görünse de her dört kadından birinde miyom oluşumu başlıyor. Öyle ki miyon nedir sorusunun yanıtı aslında sanıldığı kadar da basit bir hastalık olarak belirlenmemeli. Çünkü kadınlık hormonu olan östrojen, miyomların büyümesine yol açabiliyor. Hamilelik sırasında kadınlık hormonunun artmasıyla birlikte miyom büyümesi daha da hızlanabiliyor. Miyom için bir tehlike de anne veya kız kardeşlerde miyom olan kadınların bu duruma yakalanma riski. Neyse ki miyomların büyüme hızı yüzünüzdeki sivilceler kadar çabuk değil. Şöyle ki miyomlar normal durumlarda yavaş büyürken, hamilelik dönemi ya da hormon tedavisi sırasında çok daha hızlı büyümeye başlarlar.

Miyom tipleri nelerdir?

Birden fazla çeşidi olan miyomlar genellikle rahimi mesken tutsalar da rahim ağzında da oluşan miyomlar vardır. Şöyle ki miyomlar yerleştikleri tabakaya göre farklı tiplere ayrılabilir. Miyom çeşitleri ise şöyle sıralanabilir, subseröz, intramural, submüköz, saplı ve parazitik miyomlar.

Bu belirtiler miyoma işaret edebilir

Kısırlık hatta ileri aşamada kansere bile neden olan miyomların belirtileri de bir o kadar korkunç. Aslında büyüyene kadar bulgu vermeyen miyomlar sinsice ilerleyerek ileri aşamada kendilerini belli etmeye başlıyor. Kasık ya da karın ağrısı, uzun adet kanamaları, karında basınç hissi ve ara kanamalar büyüyen miyomların ilk belirtileri arasındadır. Miyomar, rahmin iç tabakasında baskı yapmadan önce anormal kanamalar görünmez. Ancak iç rahimde baskı yapan miyomlar yavaş yavaş adet kanamalarında artış, düzensizlik ya da ara kanamalarla kendini belli etmeye başlar. Neredeyse bir bebek kadar da büyüyebilen miyomlar, alt rahim bölgesindeyse o zaman kalın bağırsağa da baskı yapabilir.

Miyom tedavisi nasıl yapılır?

Kadınların sinsi hastalığı miyomların tanı ve teşhisinin ardından düzenli takiple birlikte farklı tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. İlk aşamada düzenli takip, ameliyat gibi farklı yöntemlerle tedavi edilebiliyor.