Kandaki Tanecik Hacmi : MCV Nedir?

mcv nedir, mcv ne demek, mcv testi, mcv düşüklüğü, mcv yüksekliği

Oksijenin vücuttaki dağılımı ile yakından bir ilgisi bulunan, tam kan sayımı testinde sağlığımız hakkında önemli bilgiler veren MCV nedir? Mean corpuscular volume yani MCV ortalama tanecik hacmi anlamına gelir. MCV değeri ise kırmızı kan hücrelerinin ortalama büyüklüklerini, hacimlerini ortaya çıkarır. MCV’nin yüksek ya da düşük olması sağlığımız hakkında bazı bilgileri gözden geçirmemiz gerektiğine işaret olabilir.

MCV Nasıl Ölçülür? Normal MCV Değeri Nedir?

MCV tam kan sayımı testinde ölçülür. Dahiliye uzmanlarının gerçekleştirdiği bu test kandaki alyuvarların yani kırmızı kan hücrelerinin ortalama hacim ve büyüklüklerini belirler. MCV ilk yapıldığında düşük ya da yüksek olabilir ancak bir sonraki test genelde normal değerleri verir. MCV;

  • Yetişkinler içi 80-100 fl
  • Yeni doğanlar için 90-120 fl
  • Çocuklar için 75-95 fl aralığındadır.

MCV Yüksekliği Nedir?

MCV ‘nin yüksek olması hücrelerin oksijen ihtiyacının arttığına, vücudun normalden daha çok karbondioksit atması gerektiğine işarettir. Kırmızı hücre hacminin 100 fl’yi geçmesi MCV yüksekliği olarak tanımlanır. MCV yüksekliği genellikle B12 vitamini eksikliği, siroz, aşırı alkol tüketimi, folik asit eksikliği, bazı ilaçların yan etkilerinden kaynaklanabilir. Ayrıca karaciğer hastalıkları, B6 vitamini eksikliği, glüten hassasiyeti ve genetik mutasyonlar da MCV yüksekliğine yol açabilir.

MCV Düşüklüğü Nedir?

MCV düşüklüğü  kandaki kırmızı hücre hacmi değerinin 80 fl altına düşmesi sonucu meydana gelir. Bunun sebebi genellikle kırmızı kan hücrelerinin üretiminde gereken besinlerin ve minerallerin yeterince alınamamasıdır. Hücrelerin ihtiyacı olan oksijen yeterli miktarda taşınamaz. Kişi kendini yorgun ve bitkin hisseder, saç dökülmesi, tırnakların kolay kırılması, baş ağrısı, üşüme hissi, iştahsızlık gibi belirtiler gözlenir. MCV düşüklüğüne genellikle demir eksikliği anemisi, böbrek yetmezliği, talasemi (akdeniz anemisi), sideroblastik anemi, kalıtsal anemi, kurşun zehirlenmesi, kronik hastalık anemisi, adet ve ülser gibi kan kayıpları gibi rahatsızlıklar yol açar. Ayrıca çölyak hastalığı, kötü bağırsak absorpsiyonu, anoreksiya nervoza, bulimia gibi yeme bozuklukları ve kırmızı kan hücresi enzim eksikliği de MCV düşüklüğüne yol açabilir.

MCV Nasıl Normale Döner?

MCV ‘nin düşük ya da yüksek çıkmasına bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Demir ve vitamin takviyeleri, karaciğer ve tiroid bezinin desteklenmesi, alkol tüketiminin durdurulması alınabilecek önlemler arasında yer alır.