Çağın hastalığı: Anoreksiya nedir?

Kendisinin adını İrem Derici’yle daha da konuşur olduk ancak bu anoreksiya nedir sorusunun tam olarak yanıtını biliyor muydunuz? Peki zayıflama uğruna hayatı kabusa çeviren anoreksiya nasıl olur? Bir insan anoreksiya olduğunu nasıl anlamaz?

Anoreksiya nervoza genç kadınlarda görülen zayıflama isteğinin acı sonucu da denebilecek hayati tehlikeye neden olan korkunç bir sendromdur. Ergenlik döneminde başlayan ‘çok kiloluyum’ ya da ‘şişmanım’ düşüncesiyle birlikte gelişen yeme bozukluğu beraberinde çok az uyku gibi sorunları da getiriyor.

Anoreksiya nasıl başlar? 

Psikolojik bozukluk olarak başlayan anoreksiya hastalığı özellikle ergenlik çağındaki insanlarda ‘rejim yapmalıyım’ fikriyle başlar. Daha sonrasında bu fikir abartılarak kontrol edilemeyerek iştah sorunlarına neden olur. Yeme bozukluğu olarak bilinen anoreksiya nevrozaya giden yol insanların yemek yedikten sonra kendilerini kusturmalarıyla başlayan sürecin ta kendisidir. ‘Bana olmaz’ düşüncesiyle ve çok kilolu olduğuna inanan kişiler canlarının çektiği her şeyi afiyetle yedikten sonra kalori almamak adına farklı yöntemlerle kendilerini kustururlar. Tabi bu tehlikenin farkına varmadan yavaş yavaş iştah sorunları yaşamaya başlarlar ve hızlıca ölüme giden süreçte gelişmiş olur. Bu kişilerin bir kısmı da ağır egzersizler yaparak vücudun bağışıklık sistemini baltalamış olurlar.

Anoreksiya vücutta neyi değiştirir?

İrem Derici örneğinden yola çıkarak en yakın değişime tüm Türkiye şahit olmuştu aslında. Şöyle ki anoreksiya hastalarında öncelikle kansızlık, su-tuz dengesizliği gibi durumlar baş gösterir. Daha derinlemesine bir araştırmayla birlikte bu kişilerin kanında kolesterol ve üre düzeylerinde artış görülmeye başlar. Tüm bu sorunlarla birlikte kalp atışında azalma, düzensizlik ve en belirgin özelliğiyle birlikte hızlı kilo verme süreci başlar.

Hayatları solduran anoreksiya hastalığının tedavisi var mı?

Psikolojik rahatsızlıkların vücuda tesiri, korkunç görünüme neden olan hastalık anoreksiyanın da bir tedavisi elbette var neyse ki… Öyle ki ölüme neden olan bu hastalık aslında kişinin zorlu tedavi süreci geçirmesini sağlar. Hastalık en belirgin fiziksel etkisini göstermeden yıllar önce başladığından son evrede anlaşılır durumda olur. Bu nedenle tedavi sürecinin de basit olmasını beklemek yanlış olur. Tedavi sırasında ilaçların yanı sıra psikoterapi, grup ve aile terapisi gibi farklı yöntemlerle kişi hayata döndürülmeye çalışılır. Sıfırdan başlangıçların bir numaralı destekçisi olsanız bile siz siz olun var olan kilonuzla mutlu olmayı ve sağlık problemlerine yol açan kilo sorunlarınızı doktor kontrolü altında çözmeyi unutmayın. Aksi halde göbeğimden olacağım derken hayatınızdan olabilirsiniz.