Aman Bağışıklık Düşmesin! LYM Nedir?

LYM nedir, LYM ne demek, LYM değerleri, LYM düşüklüğü ve yüksekliği

Genellikle yetersiz ve sağlıksız beslenme, sigara tüketimi, aşırı stres ve enfeksiyon gibi sebeplere bağlı olarak yükselen ya da düşen, hastalıklara karşı vücudu koruma görevi üstlenen LYM nedir? Lenfosit adı ile de bilinen LYM bir tür beyaz kan hücresidir. Kemik iliğinde üretilen LYM bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudu enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı korur. Düşük ya da yüksek olması vücutta çeşitli rahatsızlıkların olduğunu işaret eden LYM ile ilgili merak ettiklerinizi yazımızın devamında bulabilirsiniz.

LYM Nedir? LYM Değerleri Kaç Olmalıdır?

Kemik iliğindeki kök hücreler tarafından üretilen LYM dolaşım sisteminde bulunan beyaz kan hücresi türüdür. Akyuvar tipi olan ve kandaki lökositlerin yarısını oluşturan LYM vücudu bakteri ve virüslere, enfeksiyon türlerine, mantar ve parazitlere karşı koruma görevi üstlenir. LYM; T hücreleri, B hücreleri ve doğal öldürücü (NK) hücreleri olmak üzere üç gruba ayrılır. T hücreleri enfekte olan ya da kanserli olan hücreleri yok eder. B hücreleri bakteri, virüs ve toksinleri ortadan kaldırır. Doğal öldürücü (NK) hücreleri ise tümörlü ya da virüs ile enfekte olmuş hücreleri ortadan kaldırmakla görevlidir. LYM sağlıklı bir yetişkinde 1000 – 4800 mcL , çocuklarda ise 3000-9500 mcL civarında olmalıdır.

LYM Yüksekliği Nedir?

Genellikle bağışıklık sisteminin bir virüs ya da enfeksiyon ile savaştığı dönemlerde LYD yükseklik gösterir. Ancak bu durum sürekli bir hal kazanırsa ortada bir problem olduğuna işarettir. Kızamık , kabakulak, sarılık, boğmaca, tüberküloz, brusella, toksoplazma, HIV ve AIDS, kan damarı iltihabı gibi hastalıklar LYM’nin yüksek olmasına yol açabilir. LYM’nin yüksek olduğu durumlarda hastada halsizlik, ateş, ishal, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler gözlenir.

LYM Düşüklüğü Nedir?

LYM’nin 1000 mcL ‘nin altında olması durumuna LYM düşüklüğü denir. LYM’nin düşük olduğu durumlarda bağışıklık sistemi vücudu koruyamaz ve vücut hastalıklara karşı açık hale gelir. LYM yetersiz beslenme, çinko eksikliği, vücudun yeterince lenfosit üretememesi, HIV veya AIDS, grip ve benzeri enfeksiyon hastalıkları, kortizon kullanımı gibi sebeplerden meydana gelebilir. LYM’nin yüksek olduğu durumlarda hastada ateş, öksürük, burun akması, ağrılı eklemler, deri döküntüsü, gece terlemeleri, kilo kaybı gibi belirtiler gözlenir.