Nakit Yok mu Nakit? Likidite Nedir?

likidite nedir, likidite ne demek, likidite oranı nedir

Ekonomide meydana gelen gelişmeler ile birlikte haber ve tartışma programlarında adını sıkça duyduğumuz, bir ekonomi terimi olan likidite nedir? Likidite finansal bir ürün ya da menkul kıymetin, bir gayrimenkulün nakit olarak çevrilebilme özelliğidir. Bir ürünün likit olabilmesi için değerinden çok fazla kaybetmeden nakde  çevrilmesi gerekir. Ürün kolay ve akıcı olmalıdır, aynı zamanda istenilen her an nakit ihtiyacını karşılayabilmelidir.

Likidite Ne Demektir? Likidite Türleri Nelerdir?

Likidite kolayca nakde dönüşen varlıkları ifade eder. İşletmelerin varlıkları likidite sayesinde değerlerinden azalma gerçekleşmeden nakde çevrilir. En likit varlık nakit paradır, en düşük likit varlık ise duran varlıktır. Likidite gerçek ve teknik olmak üzere iki farklı çeşide ayrılır. İşletmenin tasfiye edilmesi durumunda borçlarını ödeyebilme yeteneği gerçek likiditedir. Teknik likidite ise işletmenin vadesi gelen borçlarını ödeyebilme yeteneğidir. Eğer bir firmanın likiditesi yüksek ise, bu durum o firmanın daha çok borç ödeyebilme yeteneğine sahip olduğunu gösterir. Ayrıca firma yeni varlık satın alabilme yeteneğine de sahiptir.

Paraya çevrilebilen tüm varlıklar likiditedir. Bu varlıklar özel kişiliğe ya da tüzel kişiliğe sahip olabilir. Herhangi bir şahsa ait bir bina, araba gibi gayrimenkul türleri likidite üründür. Bununla birlikte bir şirkete ait olan tahvil gibi menkul kıymetler de likidite üründür.

Likidite Oranı Nedir? Likidite Oranı Nasıl Hesaplanır?

Likidite oranı bir işletmenin borçlarını kısa süreli olacak şekilde ödeyebilme yeteneğidir. Asit test oranı adı ile de bilinen likidite oranı hesaplanırken stoklar dönen varlıklara dahil edilmez. Ancak ticari alacaklar hala hesapta mevcuttur. Likidite oranı aşağıdaki formül ile hesaplanır:

Likidite Oranı = (Dönen Varlıklar — Stoklar) / Kısa Vadeli Yükümlülükler

Likidite oranı hesaplandıktan sonra eğer güvenlik sınırı 1 olarak kabul ediliyorsa ve oran 1’in üzerinde ise şirket kısa vadeli borçlarını ödeme konusunda herhangi bir problem yaşamayacaktır. Bunun tam tersi olarak likidite oranı 1’in altında ise şirket yine büyük bir problem yaşamaz. Eğer pazarda büyük bir talep düşüklüğü ya da ciddi bir ekonomik kriz mevcut değilse, şirket stoklarını satarak da nakit yaratabilir.