Salih amel nedir?

salih amel, salih amel nedir

Dinimizce Allah rızasını almak için dua ederiz, peki Salih amel nedir? özetle iyi, güzel, faydalı iş ve davranışların tümüne denir. Allah’ın rızasına, bireyin ve toplumun menfaatine uygun, güzel bir amaçla yapılan her güzel iş, hal ve davranış da salih ameldir.

Allah için yaptığımız ibadetlerin her biri salih amel olduğu gibi, hayvanlara, insanlara, bitkilere merhamet etmek, darda kalmış insanların elinden tutmak, yaşlıyı, özürlüyü, çocukları koruyup kollamak salih ameldir.

BİR AMEL NASIL SALİH OLUR?

İmanımızı kuvvetlendiren, onu bir beton gibi sağlamlaştıran salih amellerdir. Mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’de doksandan fazla ayette salih amel hakkında emirler vardır.
Örneğin ‘Asr suresi’nde “Ant olsun zamana ki, insan gerçekten zarar içindedir. Ancak iman edip de salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler hariç.” der.

Bu surede belirtildiği gibi iman ve salih amel bir bütündür. İnanmak ve yararlı iyi bir iş yapmak, bir elmanın iki yarısı gibi betimlenmiştir. İman olmadan güzel amelin hiçbir değeri olmadığı gibi, salih amelin olmadığı imanın da tadı yoktur. Samimi niyet ve Allah’ın rızasına sarılmak Salih amel işlerken önem arz eder. Aksine menfaat ve gösteriş için yapılan sözde iyi hal ve hareketler, salih amel yerine geçmez. Anlayacağınız gibi Salih amel aslında imanın en doğal meyvesidir.

SALİH AMEL İÇİN HANGİ DAVRANIŞLARI ÖRNEK GÖSTEREBİLİRİZ?

Yüreğinde samimi ve saf bir imanı olan her birey, örnek davranışlar gösterir; öncelikle kendisine, ailesine, vatanına, milletine ve insanlık adına güzel örnek işler yapar.

Halen nefes alıyorken yaşıyorken, salih amel maksadıyla Allah için ibadet etmek, insanlara ve tüm canlılara saygı göstermek onları koruyup kollamak, zor durumdaki insanların elinden tutmak, helal yollardan kazanç sağlayıp ailemize sevdiklerimize bakmak, kendi yaşantımıza ışık saçacağı gibi etrafımızı da aydınlatır.

Allah “İnanıp salih ameller işleyenler Cennet bahçelerindedirler. Rablerinin katında onlara diledikleri verilir. İşte büyük lütuf budur.” (Şûra suresi, 22. ayet) buyurur. Namaz, oruç, zekât gibi ibadetlerin yanı sıra, inanın yoldaki zararlı bir maddeyi alıp çöpe atmak, bir yetimi şehit evladını sevindirmek, hatta ve hatta bir insana ufak bir tebessümle bakmak bile salih amel sayar bu mukaddes dinimiz.