Amiloidoz Nedir? Tedavisi Nasıldır?

amiloidoz nedir?

Amiloidoz nedir? Metabolizma hastalıklarından birisi olan amiloidoz hastalığı lifli proteinin organlarda birikmesiyle meydana geliyor. Genellikle bedende mide, böbrek, böbrek üstü bezi, karaciğer ve bağırsak gibi organlarda biriktiği görülüyor. Kemik iliği hücrelerinde meydana getirilir ve olağan dışı protein olarak adlandırılan amiloidoz organ ve dokuları etkiliyor. Nadir görüldüğünden dolayı henüz neden kaynaklandığı konusunda kesin bir bilgi bulunmuyor. Bazı hastaların risk altında olması bu durumun oluşmasına neden oluyor.

Amiloidozun Farklı Türleri Bulunuyor

  1. grup pek fazla görülen durumlardan biridir ve en çok etkilediği bölümler ise akciğer, dil, cilt, sinir, kalp ve bağırsaklardır.
  2. amiloidoz ise bazı süreğen hastalıklar ile berabere meydana geliyor. Genel olarak bağırsak, dalak, karaciğer ve böbrek etkiliyor.
  3. amiloidoz kalıtımsal bir durum olabiliyor. Sindirim ve sinir sistemini doğrudan etkileyen bir yapıya sahiptir.

Amiloidoz Nedenleri Şunlardır:

Enfeksiyona karşı bedenin korumasını sağlayan antikorlar yeterli miktarda parçalanmasından dolayı bu işlemin kemik iliğinde gerçeklerinden meydana gelebilen bir hastalıktır. Antikorların parçalanma işleminin olmaması durumunda meydana gelen bedende fazla birikmeye neden oluyor. Bu ise hastalığın meydana çıkmasına sebep oluyor.

Kalıtımsal faktörler dışında 50 yaş üzeri bireylerde daha çok görülen bir durum olduğu için bireyin sağlık durumu bu aşamada oldukça önemli oluyor.

Amiloidoz Belirtileri

Hastalığın tesir etmiş olduğu organ kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Ancak bazı durumlarda belirtileri göstermediği için uzun süre teşhisi zorlaşıyor. Kalpte ve böbrekte etki gösteren amiloidoz hayati önem taşıyan bir durum oluyor. Ciddi kilo kaybı, zayıflık, nefes darlığı, yutkunma zorluğu, dilin büyümesi, ciltte morarma ve kalınlaşma, düzensiz kalp ritmi, göz çevresinde morluk, ishal ya da kabızlık, şiddetli yorgunluk, idrarda protein, sinir sisteminde bozukluk ve ellerde ayaklarda uyuşma hastalığın emareleri arasında yer alıyor.

Amiloidoz Tedavisi

Bu hastalığın kesin bir tedavi yöntemi söz konusu olmuyor. Ancak bu rahatsızlığa neden olan rutin bir hastalık var ise öncelikle bu hastalığın tedavi edilmesi gerekiyor. Amiloidoz kaynaklı bedende ortaya çıkan şişlik ve ağrılı uyaranların önlenmesi için ilaç kullanımı yapılıyor. Hastaya ilaç tedavisi ile birlikte özel perhiz uygulaması yapılıyor.

Hastanın hastalık derecesine göre etkilenen organlara uygulanan tedavi yönteminin bir süre sonra hastanın iyileşme göstermesini sağlıyor. Özellikle böbreklere tesir ettiği için tedavi için tedavi durumu söz konusu olamaz ise ileri ki dönemlerde böbrek nakli ihtiyacı doğabilir. Böbrekte olduğu gibi kalbi de etkileyen bir yapıya neden olduğundan kalp nakli Dr söz konusu oluyor.

Rahatsızlığın böbrek ve kalp sağlığını olumsuz olarak etkilemesi hastanın yaşam kalitesine de zarar veren bir etkiye sahip oluyor. Kronik olarak doktor kontrolünün yapılması gerekiyor. Erken teşhis rahatsızlığın ilerlemesini engelleyerek kişinin eski sağlığına kavuşması sağlanıyor.