Hedik Nedir?

blank
yemek56

Türk mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olan ve manevi öneme de sahip olan hedik nedir konusunda, buğday özünden bahsedebiliriz. Ham buğdayın haşlanarak tüketilmesi, tam manasıyla hedik olarak adlandırılır. Eskiden taş değirmenlerde ya da taştan havanlarda ezilerek özütlenen buğday, özellikle bebeklerin ilk diş çıkardığında gelenek olarak pişirilir ve dağıtılır.

Hedik Nasıl Yapılır?

Yöresel farklılıklara göre yapılan hedikler, sadece buğday ile değil bulgur ve nohut ilaveleriyle de çeşitlendirilebilir. Hatta diş buğdaylarında kaynatılan hedikler içerisinde şekerler koyulur. Mevlana şekeri, akide şekeri olarak bilinen büyük şekerlemeler ile tüm konuklara ikram yapılır.

Aşurelik buğday ile yapılan hediklerin süslemesi tamamen size özeldir. Ceviz, kurutulmuş meyveler, nohut, şekerlemeler ve fıstık gibi iç harçları ile diş buğdayına özel konseptler yapabilirsiniz. İdeal hediğin püf noktası ise tam kıvamında pişirilmesidir. İri taneli buğdaylar, ne çok yumuşak ne de çok diri olmalıdır.blank

Buğdayın Faydaları Nelerdir?

Buğday, lifli gıdalar arasında en zengin besinlerden biridir. Mide ve sindirim sisteminin yanı sıra kabızlığın giderilmesi, bağırsakların daha düzenli çalışması için düzenli olarak tüketilmelidir. Suda haşlanarak tüketilmesi ise hazmı daha da kolaylaştırır.

Kanser önleyen yapısıyla rectum ve bağırsak kanserini önlemede yardımcıdır. İçeriğindeki kalsiyum, demir ve çinko ile oldukça değerli bir besindir. B grubu vitaminlerinin yanı sıra folik asit ihtiyacını da karşılar. Ayrıca cilt ve saç sağlığı açısından oldukça faydalıdır. Kalp sağlığını koruyan değerli bileşenleri ve diyabete karşı kan şekerinin düzenlenmesi için değerlidir.

Diş Buğdayı Kutlaması Nasıl Yapılır?

Diş hediği, geleneksel bir tören niteliğindedir. Türk örf ve adetlerinin başında gelen diş buğdayı, bebeğin dişlerinin sağlam olması ve hayatının bereket içerisinde geçmesi için yapılan kutlamalardır. Taze buğdaylar pişirilerek, içlerine eklenen yemişler ile herkese ikram edilir.

Diş buğdayı kutlamasında geleneksel olarak; kalem, Kur’an-ı Kerim ve 3. bir obje koyulur. 3. obje ailenin tercihine kalmıştır. Kimileri makas, kimileri kaset, kimileri para koyabilir. İnanışa göre bebek hangisini seçerse o yönde ilerler ve mesleğini de bu bazda seçer gibi bir düşünceyle yapılan kutlamalardır.