Zahter Nedir?

Zahter Nedir?

Daha çok Kilis ve Gaziantep bölgelerinde yetişen, tadı kokusu ile sofralarda fark yaratan zahter nedir? Zater ve Çıprıka gibi farklı isimler ile de bilinen zahter güney yörelerinde yetişen bir ot türüdür. Kokusu kekiği andıran zahter ballıbabagiller ailesinden gelir. Peki kahve ve çay yapımında kullanıldığı gibi bitki karışımlarında ve başta salata olmak üzere farklı yemek türlerinde kullanılan zahterin faydaları nelerdir? Zahter nasıl kullanılır?

Zahterin Faydaları Nelerdir?

  • Zahter iyi bir kalsiyum, demir, selenyum, manganez, potasyum, magnezyum, folik asit, benzoil peroksit, betakaroten kaynağıdır. Aynı zamanda B6, A, C, piridoksin, tiamin vitaminleri bakımından da zengindir.
  • Zahterin en önemli özelliklerinden biri böbreklere olan faydasıdır. Böbrek hastalıklarını giderir ve mesane ağrılarını azaltır.
  • Sinir sistemini güçlendirir.
  • Zahter, antibakteriyel ve antiseptik özelliğe sahiptir. Vücuttaki mikropların ölmesine yardımcı olur, yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.
  • Zahterin faydalarından bir diğeri çarpıntıya iyi gelmesidir. Kalp rahatsızlığınız buluyorsa çarpıntıyı azaltmak için doktor kontrolünde zahter tüketebilirsiniz.
  • Zahter sindirim sistemi için de oldukça faydalıdır. Bağırsak hareketlerini düzenler, gaz oluşumunu engeller. Ayrıca bağırsaktaki hastalıkları sökücü özelliği sayesinde bağırsak sağlığını korur.
  • İdrar söktürücüdür.
  • Hazımsızlığa da iyi gelen zahter  harici olarak kullanıldığında da mantar şikayetlerini azaltır.
  •  Zahter  iştah açıcıdır. Kilo almak istiyorsanız yemeklerinize ve salatalarına zahter katabilir, zahter çayı tüketebilirsiniz.

Zahter Nasıl Kullanılır?

Zahter kekik, nane ve biberiye ailesine bağlı bir ot türüdür. Görüntü yapısı ile de kekiği andırır ancak daha sivri yapraklara sahiptir. Zahteri nohut, menengiç, buğday, kekik, kişniş, kimyon, sumak, susam, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayıp kavurarak robottan çekip kahvaltılık zahter olarak kullanabilirsiniz. Kahvaltılık zahter dışında zeytinyağı ile karıştırıp yemeklere ilave edebilir, salatalara ekleyebilirsiniz.

Zahteri ayrıca kurutup çay olarak da tüketebilmeniz mümkün. Bir tatlı kaşığı zahteri bir demlik sıcak su üzerine ekleyip 3-4 dakika demlenmesini bekledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Faydaları oldukça fazla olan zahter, hamile ve emziren kadınların tüketimine uygun değildir. Ayrıca zahteri uzun süre ve aşırı miktarlarda tüketmekten de kaçınılmalıdır. Her ne kadar insan vücuduna belirli bir zararı bulunmasa da, herhangi bir rahatsızlığı bulunanların ve guatr hastalarının bu otu doktor kontrolünde tüketmelerini öneririz.