Youtuber Nedir? Nasıl Olunur? Neler Gerekli?

Youtuber Nedir? Nasıl Olunur? Neler Gerekli?

Youtuber Nedir? Nasıl Olunur? Neler Gerekli?

Sosyal medyanın hüküm sürdüğü çağımızda, öğretmen, avukat, doktor gibi bir meslektir‘ Youtuber’lık!

Sosyal medya platformu olan, daha çok eğlenceli ve mizahi içeriklerle ilgilenen kitlenin izleyicisi olduğu Youtube üzerinde, video çeken, içerik üreten, konuşan, bazense sadece bağıran, çağıran insanlara Youtuber denir! Ve evet, kesinlikle bir meslektir Youtuber nedir sorusunun cevabı.

Para kazandırır, yatırım yaptırır,hatta şirketi dahi kurulur.
Önceleri tesadüfi videolarla dolu olan Youtube, son 10 sene içinde, videolarla iş yapılan ve bir para kazancı haline getirilen milyonluk bir ‘dükkan’ kıvamına gelmiştir.

Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?

Bu platform üzerinde videolarını yayınlayan insanlarsa, bu dükkanın ‘personelleridir’ Şöyle düşünelim ki, Youtube milyarlarca iş yeri ile dolu bir iş hanı ve bu iş hanında kiralık dükkana sahip milyarlarca insan var. Kimi makyaj videosu, kimi şaka videoları, kimiyse bilgilendirici içerikler satıyor. Günlük hayatımızda gördüğümüz iş yerlerinden farkı ise, her şey digital ve karşılıklı.

Yani aslında, herkes dükkan sahibi ve herkes satıcı. Üstelik kimse dükkan kirası da vermiyor! Mis gibi dünya! Özellikle kendi özel hayatlarından kesitler üreten insanların ünlü olduğu Youtuber lık mertebesi, son yıllarda birçok tartışmaya yol açtı. Her bir Youtuber ın oyunculuk teklifi alması, bazılarının sinema filmi çekiyor olması, kimi içeriklerin gitgide hiçbir şey anlatmıyor olması, Youtube üzerinden birçok cinsel ve kötü alışkanlık öven paylaşımlarda bulunulması, toplumda bir dejenere yaratıp yaratmadığı günümüz iletişimcileri tarafından tartışılıyor. Öte yandan, reel dünyada, bir makyözün sesini anı anda milyonlara ulaştırmasının imkansız oluşu, Youtube platformunu muhteşem bir iş fırsatı haline de getirdiği bu tartışmaların bir parçası.

Peki Nasıl Para Kazanıyor Youtuber lar?

Birincisi, tıklanma başına ücret olarak tanımlayabileceğimiz reklam gelirleri ile oldukça büyük bir kazanca sahip olabiliyorlar.

Şöyle ki, Youtube abi, kendi iş hanındaki dükkan sahibine diyor ki, ‘Ben senden dükkan kirası almıyorum, ama sen burada ilgi çeken şeyler yap, buraya müşteri getir. Bu müşterinin attığı her adım (tık sayısı) sana reklam geliri olarak dönsün!’ Aslında başlarda gayet güzel bir anlaşma ikeni son yıllarda herkesin Youtuber olduğu platformda, reklam gelirleri de gitgide düşmekte.

Youtube Reklamları Dışında Nasıl Kazanç Sağlarım?

Youtuber gelirini belirleyen en önemli faktör ise; Sponsor! Bakın bu sihirli bir kelimedir. Sponsor. Ne hakkında video çekiyorsanız, onu üreten bir marka olduğuna göre, para kazanmanız aslında
kaçınılmaz. Örneğin, lastikleri anlattığınız video çekiyorsanız ve iyi bir izlenmeye sahipseniz, Lassa’nın sizi arayıp masraflarınızı karşılamayı ya da belli bir ücret ödemeyi teklif etmesi an meselesi.

Tabii ki, onun lastiklerinin ne güzel, ne kadar muhteşem olduğunu söylemeniz kaydıyla! Günümüzde birçok Youtuber sponsorluk anlaşmalarıyla para kazanıyor , ‘Kullanmadığım ürünü asla tanıtmam arkadaşlar’ cümlesini bir Youtube kanalında duyduğunuzda bilin ki arka masalarda baya iyi rakamlara anlaşılmış! Onlar da ne yapsın ekmek kapısı sonuçta! Fakat bu durumda da, Youtuber camiasının, ekmek parasına topluma yanlış şeyler söyleme riskini de es geçmemek lazım!

İyi Bir Youtuber Olmak İçin Neler Yapmalıyım?

Çekim yapan bir telefon. Bu kadarı başlangıç için yeterli. Bir videoya, ses ekleme, efekt koyma, istemediğiniz yerleri kesme gibi bilgilere sahipseniz, siz de potansiyel bir Youtuber sınız! Tabi bu meslekten para kazanmak isteyeniniz varsa, milyarlarca Youtuber ın olduğu şu dönemde, sponsorluk anlaşmaları için aradan sıyrılmalı ve farkını göstermeli! İyi bir metin, iyi bir kurgu bilgisi ve farklı yaşamlara dair kesitler, diğerlerinin arasından sıyrılmanızı sağlar ve milyonlara hitap edebilecek fırsata erişirsiniz.

Youtuber Olmak İçin Zengin Olmak Gerekli mi?

Gerekmez. Her ne kadar, pahalı arabaların, villaların daha çok izlendiği Youtube üzerinde, bizce, samimi içeriklere olan büyük bir açlık bulunmaktadır. Olmadığınızı yapmanız
zorsa, olduğunuzu çekin ve sizi sadece sizin gibi olanlar izlesin! Belki de size benzeyen milyarlarca insan vardır! Bir bakmışsınız siz de o sihirli cümleyi söylüyorsunuz: ‘Kanalıma hoş geldiniz arkadaşlar!’ (Söylemeyin)