Yenileniyor mu? YKS Sınavı Nedir?

YKS sınavı nedir, YKS sınavı ne demek, YKS sınavı anlamı nedir

Lise öğrencilerinin son günlerdeki tek gündemi olan üniversite giriş sınavları ve ilgili değişiklikler merakla takip edilen konular arasında yer alıyor. Özellikle son yıllarda üniversite giriş sınavları ile ilgili meydana gelen değişiklikler birçok öğrenci için hem endişe hem de merak konusu. Peki öğrencilerin kaderini belirleyecek olan bu sınav, yani YKS sınavı nedir? YKS sınavına kimler girebilir? Başvurular nasıl yapılmalıdır? İşte YKS sınavı ile ilgili merak ettikleriniz…

YKS Sınavı Başvurusu Nasıl Yapılır?

YKS sınavı Yükseköğretim Kurumları Sınavı anlamına gelir. 12 Ekim 2017 tarihinde açıklanan sistem ile öğrenciler üç ayrı oturumda sınavlarını olarak üniversiteye girmeye hak kazanmaktadır.

1 . Oturum (TYT) : Tüm adaylar ilk olarak TYT oturumuna girmek zorundadır. Bu oturum herhangi bir üniversiteye üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir oturumdur. Oturumun ana amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme ve değerlendirme üzerinedir. Oturumda bulunan tüm sorular lise müfredatından gelir. Tüm adayların herhangi bir üniversite tercihi yapabilmek için bu oturumdan en az 150 puan alması gerekmektedir. 150 puanın altında kalan adaylar tercih yapamaz. 180 puanın üzerindeki adaylar ise lisans bölümlerinde tercihlerini yapabilir. Bu oturumda öğrencilere Türkçe, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Temel Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji alanlarında sorular sorulur.

2. Oturum (AYT) : Bu oturumda sorulan tüm sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. AYT sınavına girmek zorunlu değildir ancak genel olarak 4 yıllık üniversitelerin TYT+AYT ile öğrenci aldıkları düşünüldüğünde bu sınava girmek de önem kazanacaktır. AYT oturumunda Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler 1 testi, Sosyal Bilimler 2 testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi öğrencilere sorulacak soruların konu başlıklarını içerir.

3 . Oturum (DYT) : Bu oturum ise ilk iki oturumdan farklı olarak DİL puanı ile öğrenci alan bölümlere girmek isteyen adayların girmesi gereken bir oturumdur. Bu oturumda öğrencilere yalnızca yabancı dil soruları sorulmaktadır.

YKS sınavına Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olan öğrenciler başvuru yapabilir. Bununla birlikte bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar da sınava başvuru yapabilmektedir. Öğrenciler sınava r, bireysel olarak internet üzerinden https://ais.osym.gov.tr adresinden başvuru yapabilecekleri gibi ÖSYM Sınav
Koordinatörlüklerinden veya tanımlanmış başvuru merkezlerinden de başvuru yapabilirler.