Üsye nedir?

üsye, üsye nedir

Son zamanlarda yayılan salgın hastalıklar insanları internette araştırmaya itiyor Peki Üsye nedir? kısaca açıklamak gerekirse üst solunum yolu enfeksiyonu demektir. Burun ve boğazdan başlayıp akciğerlere kadar uzanan organların bütününe solunum yolu denmektedir. Tıbbi açıdan üst ve alt solunum yolları olarak ikiye ayrılır. Burun, ağız, yutak ve gırtlak, üst solunum yolu organlarımızdır. İnsan metabolizmasındaki bu organlar tek başına veya genellikle birlikte enfekte olur.

ÜSYE KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Üst solunum enfeksiyonu olan Üsye her yaş ve cinste görülebilmektedir. Fakat çocuklarda ve kronik hastalığı olan bireylerde daha sık rastlanır. Çoğu kez Üsye virüs ve bakteri enfeksiyonları sebebiyle kendini gösterir. Az da olsa mantar enfeksiyonuna sebep olur. Üsye’ye sebep olan bilinen 200 civarı virüs türü bulunmaktadır. Haliyle devamlı nezle olmamızın nedeni de budur.

ÜSYE HANGİ MEVSİMDE VE NASIL BULAŞIR?

Malesef çoğu zaman şiddetli veya daha seyrek geçirdiğimiz Üsye her mevsimde görülebilmektedir. Fakat, sonbahar ve kış aylarında daha çok görülür. Öyle ki bunun sebebi aşırı soğuk havalar hatta hava kirliliğidir. Genelikle tıksırma veya öksürük yolu ile bulaşır. Bu tip durumlarda virüs ve bakteri taneleri çevremize tutunur ve yayılır. Okul, kreş, toplu ulaşım araçları ve Askeri kışlalar salgına sebep olan risk taşıyan bölgelerdir.

NASIL BULAŞIR ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİ NEDİR?

Genellikle öpüşme, öksürük, el sıkışma bu hastalığın başlıca bulaşma nedenlerindendir. Üsye öyle çok riskli bir hastalık olmamakla beraber, bağışıklık sistemi güçsüz, kronik hastalığı olan bireylerde sıkıntılı durumlara neden olabilir. Erişkin kişilerin yılda bir kaç defa Üsye’ye yakalaması gayet normal sayılır.

Öte yandan çocukların yılda 5 veya 6 kez bu üst solunum yolu enfeksiyonuna yakalanması normal karşılanır. Bu durum 7 yaşından itibaren azalma gösterir. Haliyle sağlıklı bir ufaklık 10 yaşına gelene kadar 50 ile 100 defa Üsye’ye yakalanabilir.

ÜSYE’NİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Mutlaka her Üsye bulgusunda hastalığın hissedildiği andan itibaren istirahat şarttır. Durumun ciddiyetine göre ateş düşürücü, ağrı kesici, öksürük kesici şurup tarzı ilaçlar tercih edilir. Ve kesinlikle bol su tüketilmelidir.

Üst solunum enfeksiyonu Üsye’de özellikle virüs kaynaklı olduğundan antibiyotik kullanmak sakıncalıdır. Öyle ki antibiyotikler virüs karşısında bir işe yaramaz, bununla beraber faydalı bakterileri de öldürerek zarar verirler. Antibiyotikler, ancak kesinleşmiş bakteriyel enfeksiyon teşhisinde kullanılmalıdır.

ÜSYE BULGULARI NELERDİR, İLAÇLARI NASIL KULLANILIR?

Üst solunum enfeksiyonu Üsye ile alakalı piyasada çok sayıda ilaç bulunmaktadır. Fakat bu tip ilaçları hekiminize danışmadan kullanmanın yan etkileri olacağından zararlı olabilir. Öyle ki grip ilaçları tansiyon, kalp ve kan rahatsızlıklarında son derece ciddi sorunlara sebebiyet verebilir.

Bu tip gribal enfeksiyonlarda dikkat edilmesi gereken kapalı mekanlardan uzak durulması, bol sıvı tüketilmesi, dengeli beslenmek, sigara ve alkolden uzak durmak gerekir.

Öte yandan Üsye’nin belirtileri burun akıntısı ve tıkanıklığı, tıksırma, boğaz ağrısı, öksürük, ateş, kırgınlık ve halsizliktir.