Üretra Nedir

Birçok rahatsızlığın oluştuğu bölgelerden olan üretra, çoğu kimse tarafından bilinmemektedir. Rahatsızlıkların atması ile de üretra nedir başlıklı sorular internet ortamında yayılmaktadır. Üretra da oluşan rahatsızlıklardan önce üretranın ne olduğu ve ne işe yaradığı bilinmelidir.

Üretra Nedir? Ne İşe Yarar?

Üretra en kısa tarifi ile mesane (idrar torbası) ile işemenin yapıldığı delik arasındaki boru şeklinde olan organa denmektedir. Bu borunun uzunluğu cinsiyete göre değişmektedir. Erkeklerde üretra 18 ile 20 cm arasında olabilirken, kadınlarda ise sadece 4 cm civarında bulunmaktadır. Üretra mesanede toplanan idrarın dışarı atılmasını sağlayan boşaltım sisteminin bir parçası ve son elemanıdır. Üretra, idrar borusu ve idrar kanalı olarak da adlandırılıyor. Üretra erkek ve kadınlarda sadece uzunluk açısından farklı değildir. Aynı zamanda erkeklerin üreme sisteminin de bir parçası olan üretra sayesinde üretilen spermler dışarıya çıkmaktadır. Kadınlarda ise üretra sadece idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan bir kanaldır ve üreme ile hiç bir ilgisi bulunmamaktadır. Özellikle böbrekler, mesane ve üreterle ile boşaltım sisteminin önemli bir parçası olan ve sistemin son noktası olan bu kanalda oluşabilecek problemler vücutta önemli rahatsızlıklara yol açabilir.

Üretrada Oluşan Ağrıların Sebepleri Nelerdir?

Üretrada oluşan ağrılar sadece bu kanaldan kaynaklanmamaktadır. Belli başlı üretra ağrısı sebepleri şunlardır:

  1. Cinsel ilişki yolu ile bulaşan hastalıklar (bel soğukluğu ve klamidya gibi)
  2. İdrar borusunda iltihaplanma oluşması
  3. İdrar yolu enfeksiyonundan dolayı meydana gelen ağrılar
  4. Prostatın normal seviyesinden çok daha fazla büyümesi
  5. Prostat iltihabı
  6. Böbrek taşı ve kumu
  7. İdrar kanalının daralması
  8. Üretranın tıkanması

Üretra Rahatsızlıkları Nelerdir?

Üretranın bilinen belli başlı rahatsızlıkları şunlardır:

  1. Üretranın iltihaplanması (üretrit); üretrit en yaygın olarak görülen üretra rahatsızlığıdır. Bu kanaldaki iltihaplanma cinsel ilişki ile bulaşan hastalıklar, virüsler ve bakteriler gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanmaktadır. İdrarda akıntı, ağrı ve yanmalı idrar yapma, ateş ve karın ağrısı gibi belirtisi olan bu hastalık idrar tahlili sonucu tespit edilmektedir. Tedavi edilmemesi durumunda ise çok daha büyük sorunlara yol açmaktadır.
  2. Üretranın fiziksel yapısının doğuştan dar olması; bu problem değişik cerrahi müdahalelerle çözülebilmektedir.
  3. Üretra kanseri; en tehlikeli üretra hastalığıdır. En büyük belirtisi ise kanlı idrar yapma ve peniste şişmedir. Tümör çıkarılarak ve kemoterapi ile radyo terapi yöntemleri ile tedavi edilebilir.