Trigliserit Nedir?

blank

Trigliserit Nedir?

Kötü beslenme alışkanlıkları ve alkol tüketimi zamanla sağlığımızı tehdit ederek, önemli hastalıklara yol açabilir. Örneğin bu tip kötü yaşam biçimleri trigliserit değerini yükselterek kalp krizi ve inme riskini artırır. Peki insan sağlığı için önemi bu denli büyük olan trigliserit nedir? Trigliserit kan dolaşımında bulunan bir tür yağdır. Vücutta bulunan hücrelerin görevlerini sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmeleri için trigliserite ihtiyaçları bulunur. 3 yağ asidi ve 1 gliserolün birleşmesi ile oluşan trigliseritin normal değerinden yüksek olduğu durumlarda çeşitli sağlık sorunları meydana gelebilir.

Trigliserit Neden Yükselir?

Genetik faktörler, hareketsiz yaşam biçimi, alkol tüketimi, sigara bağımlılığı, obezite trigliseritin yükselmesinin başlıca sebepleridir. Ayrıca tedavisi uygulanmamış şeker hastalığı, hipertiroidizm, böbrek hastalıkları, kortizon, idrar söktürücü ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçların kullanımı da trigliseritin yükselmesine yol açabilir. Trigliserit  için belirlenen ideal seviye 150 mg/dL’nin altıdır, sınır ise 199 mg/dL ‘dır. Trigliserit ‘in 200 – 499 mg/dL aralığında olması trigliserit yüksekliği olarak ifade edilir. Ancak trigliserit 500 mg/dL’nin üzerinde gözleniyorsa ciddi bir yükseklik olarak değerlendirilmelidir.

Trigliserid Yüksekliği Belirtileri

Trigliserid yükseldiğinde en sık rastlanan belirtiler aşağıdaki gibidir;

  • Şiddetli karın ağrısı
  • Dirseklerde nodül
  • Pankreas iltihabı
  • İştah kaybı
  • Yüksek ateş
  • Baş ağrısı

Trigliserit Yükseliği Tedavisi

Trigliserit yüksekliği dikkate alınmadığı durumlarda anjina, kalp ağrıları, kalp krizi, damar tıkanıklıkları ve felç gibi ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden belirtiler fark edildiğinde kan testi yapılmalı ve bir dahiliye uzmanı ile görüşülerek uygun bir tedavi yöntemi izlenmelidir. Hastanın ilaç tedavisinin yanı sıra beslenme alışkanlıklarına da dikkat etmesi gerekir. Eğer trigliserit değerleriniz yüksekse şekerli ve unlu gıda tüketimini azaltmalı, içerisinde fruktoz  bulunan ürünleri tüketmemelisiniz. Doymuş yağ ve trans yağ tüketimini tamamen kesmeli bunun yerine zeytinyağı gibi sağlıklı yağları yemeklerinize eklemelisiniz. Fast food, işlenmiş gıdalar ve koruyucu içeren yiyecekleri beslenme programınızdan uzaklaştırarak daha çok taze sebze ve meyve, balık, az yağlı süt ürünleri ile beslenmelisiniz. Beslenme alışkanlıklarının yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapıp ideal kilonuza ulaşmak, sigara ve alkol tüketimini bırakmak da trigliserid yüksekliğinizin kısa sürede normale dönmesi konusunda yardımcı olacaktır.