Avrupa Ülkeleri 2014 yılında Brüksel’de yaptıkları gıda tüketimine yönelik toplantıda bir karar almışlardır. Bu karar tett kısa yazılışı ile ifade edilen ve tavsiye edilen tüketim tarihi anlamını taşımaktadır. Gıda ve diğer tüketim malzemelerinin raf ömrünün sona erdiğini ifade etmek amaçlı kullanılan son tüketim tarihi yerine geçen bu kelime tett nedir sorusunun cevabı niteliğinde aydınlatıcı bir cevaptır.
Neden Önemlidir?
Özellikle gıda tüketimlerinde alınan gıdalar üzerinde yazılan son kullanma tarihi gıdaların bu süreç içerisinde tüketilmesi gerektiğini, içerik ve etkileri bakımından bahsi geçen süre aşımı sonrası kullanımlarda insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini ifade eder. Tüketiciler de bu uyarılara dikkat ederek ürünleri satın alırlar. Artık bu son kullanım tarihi yerine tavsiye edilen tüketim tarihi ifadesinin kısaltılışı olan tett ibaresi ambalajlarda yer alacaktır.
Amacı gıda israfını önlemeye yönelik alınan bu yeni uygulama sayesinde tüketicilerin ambalajı açılmadan çöpe giden bu ürünleri değerlendirmektir.
Bu Karar Sağlıklı Mıdır?
Tett israfı önlemeye yönelik alınmış olsa da insan sağlığını olumsuz etkiler mi sorusu tüketicilerin en merak ettiği konu olmaktadır. Bilinmelidir ki bu karar alınmadan evvel bilim insanları bu konularda yeterli araştırmaları yaparak rapor halinde sunmuşlar ve her hangi sağlık sorunu oluşturmadığı kanaatine varılmıştır. Yoğurt, çikolata ve cips gibi ürünlerin son kullanım süresi sonrasında da tüketiminin her hangi bir zarar oluşturmadığı gözlemlenmiştir. Siz de bu konuda bir deneme yapabilir ve kendiniz de test edebilirsiniz.
Türkiye Uygulamalara Dahil Mi?
Tavsiye edilen tüketim tarihi bazı ürünler için geçerlidir. Hatta bazı ürünlerin son kullanma tarihleri yoktur. Çay, zeytinyağı, bal, tuz şeker gibi. Bu ürünler dayanıklı ve mikroorganizma ve bakteri barındırmaz. Ülkemiz Avrupa üye adaylığı sürecinde olması dolayısı ile bu uygulamaya tabii ülkeler arasındadır.
Çabuk bozulmaya ve küflenmeye yönelik ürünlerin üzerine yine son kullanma tarihi ibaresi yer alacak ancak son kullanma tarihi sonrası da tüketilmesinde sorun yaşanmayacak ürünlere tett etiketi konulacaktır. İkisinin aynı üründe kullanılması doğru olmayacağından bu konuya tüketicilerin dikkat etmesi gerekmektedir.
Tadı kokusu ve rengi değişmeyen ürünleri tüketiciler kendileri de test edebilir ve bu süreçte tüketebilirler.